Belföld

Kiborult a cseh külügyminiszter Orbán Viktor hitlerezésén

rtl.hurtl.hu

2023. május 15. 15:36

Nem aratott osztatlan sikert, hogy Orbán párhuzamot vont az Európai Unió és Hitler között.

„Nagy Károly, Ottó, Napóleon, Hitler más-más alapokon, de mindegyik európai egységről álmodozott, és ez ma is így megy” – mondta a miniszterelnök Veszprémben, május 12-én egy központ megnyitóján tartott beszédében. 

Úgy tűnik, Orbán kijelentése nem aratott osztatlan nemzetközi sikert, vasárnap a cseh köztévén egy kerekasztal beszélgetésen is szóba került. Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a magyar kormányfő nyilatkozata kapcsán elmondta:

Senki sem kényszeríti Magyarországot, hogy az unió tagja legyen, ha kényelmetlenül érzik magukat benne

– idézte őt az Euractiv

A beszélgetésen részt vett Vera Jourová értékért és átláthatóságért felelős uniós biztos is, aki – a moderátor kérdésére válaszolva – elmondta, régóta kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy még mindig demokratikus országnak tartja-e Magyarországot.

A politikus szerint Orbán retorikája ellenére vannak olyan magyar diplomaták, akik továbbra is nyitottak a kompromisszumokra az uniós kérdésekben, például az Oroszországot sújtó szankciók ügyében.

Jourová a tévévitában azt is elmondta, hogy egyes magyar diákok, tanárok vagy szervezetek, akik meglátogatják őt Brüsszelben, „titokban akarják tartani ezeket a találkozókat”, és nem akarnak vele fényképezkedni, nehogy otthon retorzió érje őket emiatt.

Nyitókép: Valeria Mongelli / Bloomberg / Getty Images

#Belföld#orbán viktor#jan lipavsky#Vera Jourová#hitler#beszéd#európai unió

Címlapról ajánljuk