Belföld

Államosítás az egészségügyben: valamennyit visszakozott az Orbán-kormány

rtl.hurtl.hu

2023. május 15. 7:42

Egyelőre nem akarják tovább élezni a konfliktust.

A kormány kerülni kívánja a tovább konfliktust, így egyelőre nem tartja időszerűnek a szakrendelők formális államosítását,de arról nem kíván lemondani, hogy beleszóljon a szakrendelők kapacitásgazdálkodásába – tudta meg a Népszava.

A lap információi szerint szerdán a kormány tárgyalta a szakrendelők államosításával kapcsolatos javaslatot. A Népszava úgy értesült, hogy az államosítást nem tartották időszerűnek, de döntöttek arról, hogy meg kell vizsgálni; a szakrendelők miként vonhatók be a megyei irányító kórházak felügyelete alá anélkül, hogy a fenntartói státuszuk megváltozna.

A lap emlékeztet rá: az Országgyűlés december végén fogadta el az egészségügy átalakításáról szóló törvényt, amely lehetővé tette, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság hivatala adatokat kérjen, hogy előkészíthesse a még nem állami fenntartású szakrendelők átvételét.  

A fővárosból szinte egyetlen kerületi önkormányzat sem kért az államosításból, a vidékiek közül is csak néhány olyan reakció érkezett, amelyben nem zárkóztak el mereven, írja a Népszava.

Március végéig kellett nyilatkozniuk az önkormányzatoknak arról, hogy átadják-e szakrendelőiket az államnak. A Híradónak polgármesterek és szakmai szövetség képviselője beszéltek arról, miért tartanák aggályosnak, ha a rendelőintézetek is az állam irányítása alá kerülnének:

 

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#orvosi rendelő#egészségügy#kormány#államosítás#szakrendelő

Címlapról ajánljuk