Belföld

90 ezer forintos rezsitámogatással mentené meg a kormány a vidéki patikákat

rtl.hurtl.hu

2023. május 12. 16:44

A támogatás folyósítása automatikus lesz, de csak azok a gyógyszertárak jogosultak az összegre, amelyek megfelelnek bizonyos feltételeknek. 

90 ezer forintos egyszeri állami támogatást kapnak a nehéz helyzetbe került, kistelepülési fiókgyógyszertárak a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendelet-tervezet szerint – vette észre a hvg.hu.

A lap megjegyzi, több mint két hónap volt a részletek kidolgozása, hiszen ezt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter még a március 9-i kormányinfón ígérte meg. A május 12-én nyilvánosságra hozott tervezetből kiderül, hogy az alapfeltételek teljesülése esetén automatikusan utalják az összeget, nem kell pályázatot írni vagy értékelésre várni.

Azonban nem minden gyógyszertár jogosult az egyszeri, 90 ezer forintos támogatásra, csak azok, amelyek az alábbi feltételeknek megfelelnek:

  • közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozás, amely egy adott település vagy egy település közigazgatási egységéhez csatolt, de földrajzilag és építészetileg elkülönülő településrész gyógyszerellátását egyedül biztosítja;
  • legalább heti – fiókgyógyszertár üzemeltetése esetén a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejét is figyelembe véve – 40 órában nyitva tart;
  • ha a tárgyévet megelőző év január 1-je és június 30-a közötti időszakban elszámolt gyógyszerforgalmi adataiból számított árréstömege nem haladja meg a 9 millió forintot
  • ha a fiókgyógyszertár egész évben biztosítja a lakosság gyógyszerellátását.

A támogatásra azok a vállalkozások is jogosultak, akiknek több kistelepülésen vagy egy adott település több városrészében is van patikájuk, ebben az esetben minden fiókgyógyszertár megkapja az összeget.

A támogatás 388 vállalkozást érint, a kormány összesen 130 millió forintot szán erre.

Ám ez az egyszeri juttatás nem feltétlen lesz elegendő azoknak a gyógyszertáraknak, amelyek a megnövekedett rezsiköltségek miatt nehéz helyzetbe kerültek. Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) elnöke a lapnak elmondta, hogy idén 25-30 fiókgyógyszertár zárhat be többnyire kistelepüléseken.

Nyitókép: Az Alma Gyógyszertári csoporthoz tartozó patika épülete Bács-Kiskun megyében, a Tiszakécskei járás székhelyén. Váli Miklós / MTVA / Bizományosi

#Belföld#kistelepülés#fiók#gyógyszertár#patika#rezsitámogatás#kormányrendelet#tervezet#magyar közlöny

Címlapról ajánljuk