Belföld

A magyarok közel fele nem tudja, hogy Novák Katalin a köztársasági elnök

rtl.hurtl.hu

2023. május 11. 11:02

A kormányközeli közvélemény-kutató felmérése alapján a magyarok mindössze 55 százaléka tudja összekötni az államfői pozíciót és Novák Katalin személyét.

A magyarok mintegy 45 százaléka nem tudja, hogy Novák Katalin az ország köztársasági elnöke – legalábbis ez derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet friss felméréséből.

Május 10-én lett egy éve, hogy megválasztották Novák Katalint köztársasági elnöknek, a Nézőpont ennek apropóján készített egy közvélemény-kutatást. Arra voltak kíváncsiak, hogyan ítélik meg az államfőt a magyarok.

A kutatás alapján a magyarok mindössze 55 százaléka tudja összekötni az államfői pozíciót és Novák Katalin személyét.

Ugyanakkor azok, akik ismerik az államfőt, többnyire kedvelik a munkáját. 62 százalékuk elégedett a köztársasági elnök eddigi teljesítményével, mely meghaladja a Fidesz-KDNP népszerűségét is. A magyarok háromnegyede (76 százalék) szerint az államfőnek elsősorban Magyarország nemzetközi képviseletével kell foglalkoznia, ezt a kormánypártiak és ellenzékiek is fontosnak tartják.

Az államfő személyét ismerők körében kétharmados támogatottsága van annak, ahogyan Novák képviseli Magyarországot a nemzetközi színtéren, ami javulás a novemberi, 57 százalékos megítéléséhez képest – áll a kutatásban.

Nyitókép: Novák Katalin köztársasági elnök meghívott vendégek társaságában az államfő hivatalba lépésének első évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Sándor-palotában. Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#novák katalin#köztársasági elnök#évforduló#Nézőpont Intézet#felmérés#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk