Belföld

Böröndi Gábor szerint a minisztériummal senkinek sem szabad harcolnia

rtl.hurtl.hu

2023. május 11. 14:20

A vezérkar parancsnoka egy leirat szerint zárt körben arról is beszélt, hogy a Honvédelmi Minisztériummal senkinek sem szabad harcolnia. A honvédség logisztikai és személyi ügyeire személyes felelősségeként tekint, az ünnepségeken pedig ezentúl kiemelten fontosnak tartja, hogy a katonanők maradéktalanul tartsák be az öltözködési szabályokat.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, nemrégiben zárt körben súlyos kritikákat fogalmazott meg egy leirat szerint Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar frissen kinevezett parancsnoka. A Szabad Európa négy független forrásból erősítette meg a beszéd hitelességét, amely valószínűleg egy katonai vezetői értekezleten íródott jegyzet, amit az egyik dandárparancsnoka küldetett meg alárendelt parancsnokainak. 

Az RTL Híradó Magyar Honvédség ügyeire rálátó forrása megerősítette, hogy hiteles a leirat.

Később Gulyás Gergely a Kormányinfón is arról beszélt, hogy éppen a leiratban vázolt problémák miatt támogatták az új vezérkari főnököt. 

A dokumentum szerint Böröndi többek közt bírálta a honvédség logisztikáját, a fiatalításnak nevezett személyi politikát és a légvédelmet is. De végre tisztázta azt is, mire gondolt, amikor „szittya gondolkodásról” beszélt a parlamentben. 

A leirat alapján egyebek mellett arról is beszélt, hogy a vezérkar a honvédelmi miniszter legfőbb tanácsadója, ebből pedig az is következik, hogy a minisztériummal, annak szerveivel és képviselőivel „senkinek sem szabad harcolnia”.

De a korábban említettek mellett fennálló problémaként hivatkozott a következőkre is:

  • A dandárok, zászlóaljak struktúrájára, amelyet át fog tekinteni. Mindenkit meg fog hallgatni a témában, „de nem fogja megvitatni a kérdést.”
  • A logisztikára és személyügyre személyes felelősségeként tekint, és azt javasolta, hogy „senki ne álljon az útjába ezekben az ügyekben.” Ám ezzel szemben azt is mondta, hogy mindent megtesznek majd a bizonytalan katonák benntartásáért, meg szeretnék ismerni a problémáikat.
  • Szerinte a háborúban nincs második helyezett, „csak győztes és vesztes van”.
  • A „papírtologatás” visszaszorítására több mindent elrendelt, többek közt kivezetik a „békevezetés szót”, mostantól hetente maximum 1 értekezlet lehet, megszűnik a jelenléti ív, illetve a parancsnok „előzetes intézkedéssel” fog vezetni.

Mindemellett a vezérkari főnök elmondta, olyan szervezeti sturktúrát alkot majd, amit később sem változtatnak meg. Gyakorlótérre mostantól csak harcászati felszerelésben lehet kimenni, ez az ellenőrző vagy parancsnoki állományra is vonatkozik. De mint kiderült, a katonák megjelenéséhez is volt hozzáfűznivalója:

Böröndi külön említette a katonanőket, esetükben kiemelten fontosnak tartja, hogy maradéktalanul tartsák be az öltözködési szabályokat.

Hozzátette, erre azért van szükség, mert mindenkit fel akarnak készíteni arra, hogyan kell átvenni az elismeréseket.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#Böröndi Gábor#vezérkar#honvédség#logisztika#leirat

Címlapról ajánljuk