Belföld

Vezérkari főnök: Az oroszok bénák, de mi is azok vagyunk

rtl.hurtl.hu

2023. május 10. 17:37

Böröndi Gábor kritizálta a logisztikát, a légvédelmet és tisztázta, mire gondolt, amikor szittya gondolkodásról beszélt.

Súlyos kritikákat fogalmazott meg nemrég zárt körben egy leirat szerint Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar frissen kinevezett parancsnoka – írja a Szabad Európa. A leirat valószínűleg egy katonai vezetői értekezleten íródott jegyzet, amit az egyik dandár parancsnoka megküldetett alárendelt parancsnokainak.

Böröndi elmondta,

  • „a katonalét a család kárára megy, ahogy az az ő esetében is számtalanszor előfordult” – majd ezt azzal támasztotta alá, hogy hazarendelték a feladatra, a családja Brüsszelben maradt;
  • azonnali átvilágítására szorul a légvédelem – a légtéren átrepülő, majd Zágrábban becsapódó ukrán drón miatt, ami szerinte „csak átrepült Magyarországon”;
  • drasztikus átalakítás kell a légierő működésében is, a pilótáknak pedig harci kiképzés kell;
  • nem elég jó a logisztika, „papírtologatás van”, „az oroszok bénák ebben, de mi is azok vagyunk”;
  • jobb személyzeti politikára van szükség, világos előmenetel kell, amiben mindenki tudja, meddig jut majd a karrierjében,
  • katonák azért szerelnek le, mert nem tudják, hogy holnap mi történik majd velük.

Az altábornagy arról is beszélt a leirat szerint, hogy alapvető fontosságú, hogy a magyar katonák minél többet gyakorlatozzanak szövetségi kötelékekben. A cikk szerint arra is kitért, hogy féleértették a „szittya gondolkodásra” utaló parlamenti megszólalását, ez alatt a tartalékos erők és a honvédség gyalogságának együttműködését kell érteni.

Böröndi arról is beszélt, hogy a lakosság számára sokkal jobban látható honvédséget akar. Emiatt magyar katonai konvoj csak légvédelmi kísérettel közlekedhet majd, a katonáknak pedig a laktanyákban május 8-tól egy hónapig munkaidőben kötelező fegyvert viselniük.

Nyitókép: A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén 2023. május 2-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor.

#Belföld#Böröndi Gábor#vezérkar#vezető#légvédelem#légierő#fegyver#katonák#logisztika#leirat

Címlapról ajánljuk