Belföld

Karácsony Gergely: A kormány milliárdokat ajándékoz a városnéző buszos cégeknek, a közösségi közlekedést pedig cserben hagyja

rtl.hurtl.hu

2023. május 9. 19:13

A főpolgármester szerint a kormány cserben hagyja a budapesti közösségi közlekedést, miközben a zömmel külföldi turisták által használt, városnéző buszokat üzemeltető cégeknek kevesebbet kell adózniuk. 

„Igazán nem vádolhatjuk a kormányt azzal, hogy ne tenné nap mint nap világossá, hogy számára mi a fontos és mi nem” – így reagált Karácsony Gergely főpolgármester arra a hétfői kormányrendelete, amely változtatott a menetrend szerinti városi buszos szolgáltatások áfakulcsán.

Karácsony azt kifogásolja, hogy amíg a közösségi közlekedés áfáját nem változtatja a kormány, addig a jellemzően külföldi turisták által használt „Hop On Hop Off” városnéző buszok áfáját 5 százalékra csökkentik.

Ezzel valójában az adófizetők kontójára adtak milliárdos ajándékot ezeknek a cégeknek, akik nyilván nem fogják ezzel párhuzamosan csökkenteni az áraikat

– írja a főpolgármester a Facebookon.

Bejegyzésében hozzátette, idén is több mint 10 milliárd forint áfát fizet a főváros a kormánynak a jegy- és bérletbevételek után, mivel a közösségi közlekedés áfakulcsa továbbra is a maximális, 27 százalékos értéken van Budapesten.  

Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

 

#Belföld#karácsony gergely#kormányrendelet#közösségi közlekedés#városnézés#buszok#külföldiek#turisták

Címlapról ajánljuk