Belföld

„Politikai háború” – hat magyar alapítványi egyetem az Európai Bírósághoz fordult

rtl.hurtl.hu

2023. május 9. 19:08

Az érintett egyetemek nem értenek egyet az Európai Bizottság döntésével, amelyben felfüggesztették az Erasmus+ és a Horizont programokat, ezért panaszt tettek az uniós bíróságnál.

Hat alapítványi egyetem fordult Európai Bírósághoz, miután kizárták őket az EU-s finanszírozási projektekből, többek közt az Erasmus programból – írja a 24.hu a The Higher Education szaklap értesülése alapján.

A portál szerint többek közt a Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem is jogi panasszal élt. A Semmelweis március 13-i beadványában a forrásbefagyasztás alapját kérdőjelezi meg, és azt állítják, hogy az egyetemi döntéshozatal a kuratóriumoktól függetlenül zajlik, hasonlóan az uniós pénzek felhasználásáról szóló döntésekhez.

A Debreceni Egyetem panaszában azt írta, hogy az Európai Bizottság döntése szembemegy az európai alapértékekkel, és politikai háború eredménye.

Hozzátették, az intézményük kuratóriumi tagjainál nem áll fenn az összeférhetetlenség. A lap megjegyzi, a Semmelweis Egyetem a Horizont programban 2014 és 2020 között több mint 6 millió euróhoz jutott hozzá, a Debreceni Egyetem pedig több mint 4 milliós támogatásban részesült.

Hogy áll az Erasmus-ügy?

Az Európai Bizottság decemberben 21 magyar egyetemnél függesztette fel az Erasmus+ csereprogramot és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramot. A döntés értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat a két programból azok a hazai felsőoktatási intézmények, amelyeket közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány (KEKVA) tart fent.

Az EU azt kifogásolta, hogy a vagyonkezelő alapítványok nem biztosítják az uniós források átlátható kezelését, valamint csorbítják a tudományos szabadságot és autonómiát. A diákok külföldi tanulása így bizonytalanná vált, hiszen az érintett egyetemek nem szerződhetnek újra a programokra.

Júliusban járnak le a már megkötött szerződések, de mint kiderült, a Bizottság összevonva tárgyalja majd az eseteket, és csak másfél év múlva hozhatnak ítéletet. Ugyanakkor Navracsics Tibor, az uniós pénzek felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter kedden a Híradónak azt mondta, hogy június végén már meg szeretnének állapodni az Erasmusról.

Nyitókép: Getty Images

 

#Belföld#európai bíróság#alapítványi egyetemek#panasz#erasmus

Címlapról ajánljuk