Belföld

Hiába ígérte a Belügyminisztérium, mégsem írták át az ukránokat felháborító tankönyvet

rtl.hurtl.hu

2023. május 9. 7:26

A diákok tananyagában így most is az szerepel tévesen, hogy a Krím-félsziget orosz bekebelezését belső konfliktus idézte elő.

Ukrajnában nagy felháborodást okozott, hogy a nyolcadikosoknak szóló magyar földrajztankönyv úgy mutatja be az ottani háborút, mintha az egy belső konfliktus eredménye lenne. 

A könyvben az áll: ott „a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért.” 

Az ukrán civil szervezetek, a külügyminisztérium és a nagykövetség tiltakozásának hatására az oktatásért is felelős Belügyminisztérium tavaly szeptemberben ígéretet tett, hogy virtuálisan kicseréli a könyv kifogásolt oldalát, ám a hvg.hu információi szerint

a javítás a mai napig nem történt meg, azaz a magyar diákokkal továbbra is azt tanultatják meg, hogy az orosz-ukrán háborút belső konfliktus szülte.

A kormányzat nem kereste meg az ukrán felet a konszenzust kereső átmeneti új szövegtervezettel, és javaslatot sem tett nekik az ősztől használandó új tankönyv Ukrajnára vonatkozó fejezetére.

A Belügyminisztérium nem válaszolt a lap kérdéseire, miszerint mikorra várható a tananyag kijavítása.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

 

#Belföld#ukrajna#földrajz tankönyv#diplomácia#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk