Belföld

Gulyás Gergely a diáktüntetés könnygázas oszlatásáról: A rendőrség arányosan, szakszerűen lépett fel

rtl.hurtl.hu

2023. május 8. 11:31

Garázdálkodni, rombolni, építkezési területre betörni tilos, közintézményeket megtámadni szintén – mondta a miniszter.

Rövid interjút adott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandinernek, és egyebek mellett azt állította, hogy a rendőrség profin kezelte a Karmelita kolostornál tüntető tömeget. 

„A jogszabályokat mindenkinek be kell tartani. Természetesen Magyarországon a jogszabályokat betartva lehet tiltakozni, és az elmúlt években a rendőrség bebizonyította, hogy milyen profin kezeli ezeket a tüntetéseket” – fogalmazott. 

Hozzátette: 

garázdálkodni, rombolni, építkezési területre betörni tilos, közintézményeket megtámadni szintén. Ezek jogellenes cselekedetek, tehát a rendőrség arányosan, szakszerűen lépett fel.

A legutóbbi tüntetésen könnygázzal lefújt diákokkal az RTL Híradója is foglalkozott.


A minisztert kérdezték még az uniós pénzek folyósításáról is, Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke ugyanis azt mondta: a múlt héten elfogadott igazságügyi reform még nem lesz elég ahhoz, hogy meginduljanak a támogatások. 

Gulyás Gergely azt mondta, szerinte „Jourovának az a szerepe – nevezhetjük megbízatásnak is –, hogy kritizálja Magyarországot”. 

A magyar miniszter szerint a jogszabályt a bizottság jóváhagyása után fogadták el, így nincs jelentősége annak, amit a biztos mondott. „Olyan módosítást fogadtunk el a parlamentben 85 százalékos támogatottsággal, ellenszavazat nélkül, amit a bizottság kért, és szövegszerűen – szóról szóra – egyeztetve előzetesen elfogadott. Jourova nincs most előzetes letartóztatásban, semmi akadálya nem lett volna, hogy tájékozódjon annak a brüsszeli bizottságnak a véleményéről, amelynek ő is tagja” – fogalmazott. (Ezzel feltehetően Vera Jourová 2006-os letartóztatására utalt, akkor ugyanis a politikust korrupció miatt vették őrizetbe. Később kiderült, hogy ártatlan, és alaptalanul gyanúsították meg őt, még kártérítést is kapott.)

Gulyás Gergely azt mondta, a tanárok akkor kapnak béremelést, ha az EU folyósítja a pénzeket. 

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#gulyás gergely#könnygáz#oszlatás#interjú#Karmelita

Címlapról ajánljuk