Belföld

Kegyetlen volt a magyar állam a 14 éves menekült esetében is, három ügyben is elítélték az országot Strasbourgban

rtl.hurtl.hu

2023. május 6. 9:13

A gyereket előbb megverték és megalázták az ásotthalmi mezőőrök, majd a rendőrök visszakényszerítették Szerbiába. 

Három ügyben is elítélte a magyar kormány menekültpolitikáját a strasbourgi bíróság – derült ki a Magyar Helsinki Bizottság beszámolójából.

A három ügy a következő volt:

  • R. N. Pakisztánból menekült el. Nem szüleivel, rokonaival vágott neki a veszélyes útnak, hanem 14 éves kora ellenére egyedül, kísérő nélkül. 2017. június 21-én szabálytalanul lépte át a szerb–magyar határt. Ásotthalomnál mezőőrök fogták el őt és alkalmi társait, majd bántalmazták, megalázták őket. Minderről Toroczkai László, Ásotthalom akkori polgármestere diadalittasan számolt be a Facebookon. R. N.-t és tíz társát aztán magyar rendőrök kényszerítették vissza Szerbiába. A bántalmazás következtében szerzett sérüléseket a fiú fején az Orvosok Határok Nélkül Szerbiában készített látlelete dokumentálta.
  • M. M. Afganisztánból menekült, és 17 éves volt, amikor magyar területre lépett. Rögtön menedéket kért, de a hatóságok három nap híján három hónapig tartották fogva. 2014-ben még olyan szabályok voltak, hogy a 18 év alatti gyerekeket nem lehetett volna elzárni, de a hatóságok nem tekintették M. M.-et kiskorúnak. Utóbb a fiú átkerült a kísérő nélküli kiskorúak elhelyezésére szolgáló intézménybe Fótra, és ott tanult meg magyarul. Aztán a hazai bíróság menekültként ismerte el. Ma kapcsolatban él, gyereket nevel magyar párjával, és egy kis büfét működtet egyedül.
  • A szintén afgán H. N. akkor 28 éves férfi is 2014-ben menekült Magyarországra. Hazájából a tálibok üldözték el. Súlyos bántalmazásokat, traumákát élt át, maradandó egészségkárosodást szenvedett amely miatt  folyamatos fájdalmai voltak és gyógyszeres kezelés alatt állt. Mégis  3 hónapon és 13 napon át tartották fogva a nyírbátori őrzött szálláson, azaz fogdában. Miután kiszabadult, menekültként ismerték el. Azóta is itt él és dolgozik.

A Magyar Helsinki Bizottság ügyfelei mindhárman a strasbourgi bírósághoz fordultak, és mindannyian nyertek. Emberi jogaikat megsértette az állam, ezért igazságos jóvátételre kötelezték.

„R. N. ítélete mérföldkő a strasbourgi bíróság magyar ügyekre vonatkozó gyakorlatában. A bíróság nagy hangsúlyt fektetett ügyfelünk különleges sérülékenységére. Határozott álláspontunk, hogy emberi minimum az, hogy különösen a gyerekek és a sérültek ügyeit fokozottan kell tisztelnie az államnak és a kormánynak, a politikai ideológián alapuló bebörtönzés és bántalmazás a diktatúrák sajátja” – mondta Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Nyitókép: Vadnai Szabolcs / MTI / Miniszterelnöki Kabinetiroda

#Belföld#kormány#strasbourg#ítélet#menekült

Címlapról ajánljuk