Belföld

PDSZ: Nem igaz, hogy a tanárok béremelése az uniós pénzekhez lenne kötve

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 6. 19:03

A pedagógus szakszervezet szerint Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár nem mond igazat, amikor arról beszél, hogy már csak Európai Unión múlik a pedagógusbérek emelése.

Közleményben reagált szombaton a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Rétvári Bence pénteki állításaira. A belügyminisztériumi államtitkár  pénteki budapesti sajtótájékoztatóján ugyanis azt közölte, hogy „Magyarország az Európai Uniónak tett minden eredeti vállalását teljesítette, így már nincs akadálya az uniós forrásokhoz való hozzáférésnek, és annak, hogy a magyar pedagógus-béremelés megvalósuljon”.

Az MTI tudósítása szerint Rétvári Bence arról beszélt, hogy szerdán „az igazságügyi csomag elfogadásával a legfontosabb szupermérföldkövet, úgynevezett horizontális feltételt fogadott el a magyar Országgyűlés”, majd hozzátette, hogy ez szükséges ahhoz, hogy Magyarország hozzáférhessen a neki járó uniós forrásokhoz. Rétvári Bence közölte: 

ez azt jelenti, elhárult az elvi, jogi akadálya annak is, hogy a magyar pedagógus-béremelés megvalósuljon.

„A jogszabály június elsejével lép hatályba, tehát jogi akadálya nincs annak, hogy onnantól megérkezzen annak a 800 milliárd forintnak az arányos része, amelyet a kormány a pedagógusok béremelésére kíván fordítani” – mondta a belügyminisztériumi államtitkár, megjegyezve, ha a pénz nem jön, akkor az „jogalap nélküli visszatartása a magyar pedagógusokat megillető forrásnak, és ennek nyilván csak politikai oka lehet”.

Rétvári szerint a magyar baloldali politikusok azzal foglalkoznak, hogy akadályozzák a források megérkezését, a magasabb pedagógus-béremelés megvalósulását, és hogy a baloldal a pedagógusokra hivatkozva, „agresszív politikai akciósorozatot indított el”. A Karmelita kolostornál lezajlott, rendőri erőszakkal járó tüntetésekre utalva Rétvári Bence arra szólította fel a Nemzeti Pedagógus Kart, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét és a Pedagógusok Szakszervezetét, hogy határolódjanak el az erőszaktól, és kérjék meg a baloldali politikusokat: ne hivatkozzanak rájuk, amikor agresszív akciókat hajtanak végre.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Rétvári Bence nyilatkozatára reagálva azt közölte szombaton, hogy

nemcsak, hogy elhatárolódunk, de el is ítéljük az erőszakot, főképpen az emberek, köztük gyerekek elleni erőszakot, amit a Karmelita kolostornál a tüntető diákokkal szemben elkövettek.

A PDSZ szerint Rétvári Bence állításaival szemben a pedagógusbérek emelésének nem feltétele az uniós támogatás:

Normális esetben az Európai Uniótól ilyen célra támogatásokat egyetlen ország sem kap. Amiért az Európai Unió kivételt tett Magyarországgal, az a közoktatás és azon belül az e területen dolgozók nemzetközi statisztikákban is kiugróan rossz helyzete.

A PDSZ közleményében azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány az EFOP PLUSZ programon keresztül a legmagasabb összegeket a pedagógus életpálya címsoron hívhatja le. Ennek feltételei:

  • olyan jogszabályt kell alkotni, amely a pedagóguspályát vonzóvá teszi,
  • amely szerzett jogokat nem von el és
  • az autonómia csökkentésével nem jár.

A PDSZ szerint a tervezett új jogállási törvény, az ún. státusztörvény ennek a hármas feltételnek, még az egyeztetéseken szóban előadott változtatásokkal sem felel meg. A szakszervezet álláspontja az, hogy kormány csak saját magát hibáztathatja, ha a támogatást nem tudja megszerezni, vagy azt esetleg vissza kell fizetni.

A magyar kormány felelőssége, hogy olyan törvényt akar keresztülerőltetni, mely nemcsak, hogy nem felel meg az Európai Uniónak tett vállalásainak, de semmilyen módon nem szolgálja a közoktatás helyzetének javítását

– fogalmazott a PDSZ.

Nyitókép: Szentgallay Bálint/NurPhoto via Getty Images

#Belföld#pedagógusok#státusztörvény#rétvári bence#pedagógusok demokratikus szakszervezete

Címlapról ajánljuk