Belföld

Bikákat tenyészt az Alföldön a volt szerkesztő, aki kiszivárgott felvételen beszélt arról, hogy „nem az ellenzéki összefogást támogatják”

rtl.hurtl.hu

2023. május 3. 21:24

Bende Balázs nevéhez fűződik a „Kérdésekkel provokál az újságíró” című opusz is, ami egy osztrák újságíró ellen zajlott lejáratókampány volt.

A tavalyi választás után egészségi okokra hivatkozva távozott az MTVA vezető szerkesztője, Bende Balázs, aki arról vált ismertté, hogy az M1-en futó külpolitikai műsorában dörgedelmesen követelte a brüsszeli bocsánatkéréseket, ostorozta a hazai ellenzéket és a civil szervezeteket. 2020-ban egy hangfelvétel is kiszivárgott, amelyen kollégáinak tartott eligazítást arról, hogy „ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”, és akinek ez nem tetszik, mondjon fel.

Most a német baloldali Tageszeitung újságírói egy dél-alföldi faluban találkoztak Bende Balázzsal, aki visszavonultan él egy tanyán, ahol bikákat tart. A riportban – amiből a Telex idéz – részletesen foglalkoztak annak az osztrák újságírónak az esetével, aki 2021 áprilisában kérdéseket küldött a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának, válasz helyett viszont „Kérdésekkel provokál az újságíró” címmel lejáratókampány indult ellene a magyar állami médiában.

Bende szerint Franziska Tschinderle nem kérdezni akart, hanem politikai nyilatkozatot tett arról, hogy a magyar kormány szélsőjobboldali csoportokkal kokettál, a magyar választók pedig „meggondolatlanul adták le a szavazatukat, aminek az eredménye egy elnyomó, szélsőjobboldali és idegengyűlölő kormány lett, ami az emberek nyakára ült, és onnan rántja le őket a sárba”, ez pedig egy „sértés”.

Elmondta azt is, hogy az osztrák riporter kérdéseit a Fidesz egyik sajtóreferense küldte el nekik. Szerinte a politikai vita, különösen választási években, kiterjed a médiára is: „ez egy piszkos, véres háború” – vélekedett. Ám szerinte a kormány nem foglalta el és nem központosította a médiát, „de bizonyos médiumok most olyan emberek kezében vannak, akik ugyanúgy gondolkoznak dolgokról, mint a kormány”.

Bende Balázs elismerte, hogy a kormány emberei be vannak csatornázva a médiumok vezetőihez, akiknek elmondják, hogy melyik témákat érdemes felkapni és melyeket nem, de azt is hozzátette, hogy csalódott lenne, ha ez nem így menne az egész világon, szerinte ugyanis ez az „információátadás” a normális ügymenet része. „A kormánynak nincs hatalma az MTVA vezetése felett” – állította.

Korábban a Direkt36 viszont arra derített fényt, hogy az állami hírügynökség komoly kormányzati kontroll alatt működik: az is előfordult, hogy Orbán Viktor sajtófőnöke diktálta, mi legyen egy hír címe és bevezetője.

 

#Belföld#mtva#Bende Balázs#propaganda

Címlapról ajánljuk