Belföld

Direkt36: Bizonyíték van róla, hogy a kormány diktál a közmédia hírügynökségének

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 4. 9:44

Volt, hogy szó szerint diktált egy hírt Orbán sajtófőnöke az MTI-nek, írja a lap.

Komoly kormányzati kontrollal működik a nemzeti hírügynökség, írja a Direkt36. A lap szerint az MTI tartalmait a kormány szájíze szerint szerkesztik. Olyan eset is volt, hogy Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke szó szerint diktálta, mi legyen egy hír címe és bevezetője.

Ezen felül Mészáros Lőrinc tőzsdei érdekeltségének, az Opus Globalnak a közleményeit is szó szerint kell lehozniuk.

Az MTI munkája közszolgálatnak minősül, a szervezet adófizetői pénzből működik. A hírügynökséget 2015-ben tagolták be a közmédiába. Az elmúlt években többen is otthagyták az MTI-t, mert nem tetszett nekik a kormányzati befolyás.

A hírügynökség tartalmait gyakorlatilag az összes magyarországi médium felhasználja, asz rtl.hu is gyakran dolgozza fel a tartalmait.

A lap birtokába jutott dokumentumok között vannak belsős emailek és cenzúrázott hírek is. Emellett forrásaik is arról számolnak be, hogy a kormány kommunikációs emberei gyakran közvetlenül beleszólnak a munkájukba. Arra is ügyelnek, hogy lehetőleg ne legyen egyértelmű írásos bizonyítéka a politikai utasításoknak.

A tényfeltárás a következőkre derített fényt az MTI-nél:

  • A minisztériumi közlemények címét és bevezetőjét tilos módosítani.
  • „Semmi cizellálgatás, végül is már rég nem vagyunk újságírók” – írták egy belső emailben.
  • Elsősorban Németh Zsolt, az MTI igazgatója a kapocs a kormány és a hírügynökség között.
  • Szándékosan nehezítik a nem kormánypárti média munkáját azzal, hogy nem adják közzé a kormánypárti politikusok programjait.

Korábban arról is kiszivárgott egy hangfelvétel, hogy a tartalomgyártás egyik vezetője, Bende Balázs azt mondja a közmédia dolgozóinak, hogy „ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják”, és „ennek megfelelően dolgozunk mindannyian”.

A médiatörvény szerint a közmédia függetlensége „a demokratikus társadalmi rend megfelelő működésének elengedhetetlenül szükséges feltétele”, emlékeztet a Direkt36.

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán 

#Belföld#havasi bertalan#mti#kormány#németh zsolt#befolyás#hír#média#közmédia

Címlapról ajánljuk