Belföld

Nem is igaz, hogy Ferenc pápa Magyarországon kívül még sehol nem járt kétszer

rtl.hurtl.hu

2023. április 28. 16:10

De attól még biztos nagyon szereti a magyarokat. 

Április 28-án Magyarországra érkezett a pápa, akinek látogatása alkalmából nemcsak hivatalos himnusz és applikáció készült, hanem még Bayer Zsolt is közölte: már bánja, hogy demens vénembernek nevezte Ferenc pápát.

Székely János szombathelyi püspök hétfőn egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „Magyarország a világon az egyetlen ország, ahová – Olaszországon kívül – Ferenc pápa egynél többször ellátogat”. Székely mondatát a Mandinertől az Origóig több kormányközeli médium is lehozta – írja a Telex, amely utánajárt, hogy vajon Olaszország mellett tényleg Magyarország az egyetlen hely, ahová a pápa eddig kétszer utazott el.

A rövid válasz az, hogy nem, ugyanis Kubában és Görögországban is kétszer járt. 

Az állítás maga egyébként már márciusban is felbukkant, a Magyarországi Apostoli Nuncius, Michael W. Banach a pápalátogatásról szóló március 1-i sajtótájékoztatón azt mondta: „Ez a látogatás – az egyetlen ország Olaszországon kívül, amelyet Ferenc pápa kétszer is meglátogat – nemcsak tovább fogja erősíteni a Szentszék és Magyarország közötti ezeréves kapcsolatot, hanem erőteljes tanúságtétel is arról, hogy a több mint 2000 éve fennálló kereszténységet Európában tovább lehet adni az új nemzedékeknek.” Rá hivatkozva ekkor több lap megírta, hogy Olaszország után Magyarország az első, ahol másodjára van a pápa: megjelent ez az állítás például az egri egyházmegye újságjában is – teszi hozzá a lap.

Nyitókép: Antonio Masiello/Getty Images

#Belföld#ferenc pápa#pápa#pápalátogatás#magyarország

Címlapról ajánljuk