Belföld

Bayer Zsolt már bánja, hogy demens vénembernek nevezte Ferenc pápát

rtl.hurtl.hu

2023. április 28. 13:06

Azzal magyarázta tettét, hogy akkor még nem volt katolikus, azóta viszont már igen.

Bayer Zsolt volt a Hír Tv-n futó Vezércikk csütörtöki vendége, az adásban pedig szóba került a pápáról tett korábbi kijelentése. „A pápalátogatás kapcsán valószínűleg David Pressman nagykövet felvette a piros telefont, és az ellenzéki sajtónak kiadta ukázba, hogy a Bayer Zsolt nyolc évvel ezelőtti, pápát súlyosan dehonesztáló mondatairól kell beszélni” – fogalmazott.

„Tehát ki van adva az itiner, mert én nyolc évvel ezelőtt demens vénembernek neveztem a migrációban vagy a migrációs helyzettel kapcsolatos állásfoglalása miatt. Bánom én ezt már. Nem is mentségül mondom, de akkor én még protestáns, egész pontosan evangélikus voltam. Mint katolicizmuson kívüli, mondjuk ennyiben volt fölmentésem, hogy mondhattam. Én azóta katolizáltam” – mondta Bayer Zsolt. A beszélgetésből kiderült, hogy a publicistának Semjén Zsolt a bérmakeresztapja.

Bayer Zsolt úgy fogalmazott, hogy jelentősen megváltozott véleménye Ferenc pápáról az elmúlt nyolc évben. 

Noha a migráció ügyében most sem értene vele egyet, ám szerinte látni kell, hogy a pápa argentin, s ebből kifolyólag teljesen máshogy látja Európát és benne a migrációt, mint az európaiak. Ugyanakkor több politikai kérdésben közös platformon vannak vele.

„Ez mind másodlagos, mert katolikusként nekem ő az első számú vallási vezető és tekintély (...) és mondhatnám, hogy megkövetem a pápát, vagy bocsánatot kérek - meg is követem - de azért az ő nagyságát és étoszát az én nyolc évvel ezelőtti mondatom nem kezdte ki olyan mértékben (...) de saját magam miatt természetesen mindezt örömmel megteszem.


Bayer Zsolt például 2016-ban egy blogbejegyzésében azt írta: „A pápa vagy egy demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, vagy egy gazember.”

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#bayer zsolt#pápalátogatás#ferenc pápa

Címlapról ajánljuk