Belföld

A Telex nevében küldenek trágár kamuüzeneteket egyetemi hallgatóknak és diákoknak

rtl.hurtl.hu

2023. április 27. 7:28

Több egyetemet is érintheti a Neptun tanulmányi rendszerét ért informatikai támadás. A diákok a közoktatási KRÉTA rendszerben is megtévesztő üzeneteket kapnak a lap nevében. 

A Telex nevében kaptak kamuüzeneteket a Corvinus, az ELTE és az Óbudai Egyetem diákjai is a Neptun tanulmányi rendszerében – írja a lap.

A hírportálnak az olvasók hívták fel a figyelmét arra, hogy valaki nagyon furcsa, olykor trágár szövegeket küldött egyetemi hallgatóknak. A Telex közölte, hogy nem ők küldték az üzeneteket, majd érdeklődtek az érintett felsőoktatási intézményeknél.

Sajnálattal kell közölnünk, hogy egyik hallgatónk Neptun-fiókját külső támadás érte, ennek következtében hallgatóink hamis üzeneteket kaptak. Az esetet azonnal észleltük, és megtettük a szükséges lépéseket. Ezek az üzenetek nem eredetiek, és semmilyen körülmények között nem szabad válaszolni rájuk

– áll a Corvinus hallgatókhoz magyar és angol nyelven is eljuttatott üzenetében.

Az egyetem vezetése is leszögezte, hogy a lapnak semmi köze a támadáshoz, valamint hozzátették, ha további problémák merülnének fel, azokat haladéktalanul kezelik. Az ELTE közleményt adott ki az incidensről, azt írják, „a több hazai egyetemet is érintő” támadás miatt a Neptun ideiglenes leállítása mellett döntöttek.

Az egyetem megkezdte az eset kivizsgálását, és megteszi az ilyenkor szükséges informatikai biztonsági és egyéb lépéseket

– írták a közleményben.

A lap hozzáteszi, hogy a KRÉTA rendszerében is hasonló üzeneteket kaptak a diákok. Egyelőre sem a Neptun üzemeltetői, sem a KRÉTA korábbi fejlesztői nem reagáltak a megkeresésükre.  

Nyitókép: Pixabay.com

#Belföld#telex#visszaélés#furcsa#üzenetek

Címlapról ajánljuk