Belföld

A kormány reagált Bencsik András melegek kivégzésén örvendező szavaira

rtl.hurtl.hu

2023. április 27. 11:34

Sebián-Petrovszki László DK-s politikus rákérdezett arra a kormánynál, egyetértenek-e Bencsik melegellenes mondataival. Répássy Róbert államtitkár a Btk. vonatkozó passzusait ajánlotta a DK-s képviselő figyelmébe.

Ahogyan mi is megírtuk, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője március végén annak örült a HírTV műsorában, hogy Ugandában ki is végezhetik a melegeket, ha összeházasodnak. Április közepén az eset miatt még az NMHH médiatanácsa is eljárást indított, mert sértheti az emberi méltósághoz való jogot, és a kirekesztés gyanúját is felveti a Sajtóklub március 26-i adásának egy részlete.

Sebián-Petrovszki László DK-s politikus nemrégiben Bencsik ominózus mondatára hivatkozva arról kérdezte Varga Juditot, hogy a kormány támogatja-e az LMBTQ-közösséghez tartozók kivégzését. Az ellenzéki képviselő úgy látja, ha a jobboldali megmondóembernek szabad az ország-világ előtt ilyen kijelentéseket tennie, akkor indokolt azt feltételezni, hogy szavai a kormány álláspontját is tükrözhetik.

Ha az igazságügyi miniszter nem is, Répássy Róbert államtitkár végül válaszolt a DK-s képviselő aggodalmaira – vette észre a 24.hu.

Már most is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő,  aki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen – különösen fogyatékosságra, nemi identitásra, szexuális irányultságra tekintettel – erőszakra vagy gyűlöletre uszít

– idézte a Büntető törvénykönyv 332. § c) pontját a fideszes képviselő.

A lapnak korábban nyilatkozó büntetőjogász elmondta, Magyarországon valójában nem szankcionálják a gyűlöletbeszédet, hiszen az uszítás vádja csak akkor áll meg, ha közvetlen veszély mutatkozik arra, hogy a beszéd gyűlölete a hallgatóság aktív tevékenységébe megy át. 

Nyitókép: Varga György / MTI Fotó 

#Belföld#bencsik andrás#kormány#melegek#kivégzések#reakció#demokratikus koalíció

Címlapról ajánljuk