Belföld

Még a kormánypártiaknak is mindössze a fele gondolja, hogy nem szándékosan véreztetik ki Budapestet

rtl.hurtl.hu

2023. április 27. 8:07

A budapestiek elsöprő, 73 százalékos többsége úgy érzékeli a Medián friss felmérése szerint, hogy a kormány pusztán azért nehezíti a főváros anyagi helyzetét, mert ellenzéki vezetése van.

A fővárosiak többsége úgy látja, hogy a kormány pusztán azért nehezíti meg Budapest anyagi helyzetét, mert ellenzéki vezetése van – derül ki a Medián és a 21 Kutatóközpont április közepén közvélemény-kutatásából, amelyet a hvg360 ismertetett.

Csupán a válaszadók 12 százaléka látja megfelelőnek a főváros anyagi helyzetét, több mint háromnegyedük szerint pénzügyi nehézségei vannak, ezzel a kormánypárti szavazók közel kétharmada is egyetért – áll a budapestiek körében végzett felmérésben.

A válaszadók több mint fele szerint Budapest jelenleg több adót fizet, mint Tarlós István városvezetése idején.

A magas adóterhet a megkérdezettek 59 százalékos abszolút többsége kifogásolja, minden negyedik viszont indokoltnak tartja a mostani, nehéz gazdasági környezetben. A budapestiek elsöprő, 73 százalékos többsége úgy látja, hogy a kormány csak azért nehezíti a főváros anyagi helyzetét, mert ellenzéki vezetése van.

Még a fideszeseknek is csak a fele érzékeli, hogy egyenlő bánásmód érvényesülne.

A fővárosiak többsége a felmérés alapján elégedett a főpolgármesterrel, 56 százalékuk szerint Karácsony Gergely „minden tőle telhetőt” megtesz. Harmaduk szerint ugyanakkor „csak panaszkodik és hárítja a felelősséget”. A főpolgármester munkáját a budapestiek 59 százaléka „nagyon jónak” vagy „jónak” értékeli, minden negyedik válaszadó tartja „rossznak” vagy „nagyon rossznak”.

A kutatásban felsorolt politikusok közül Karácsonyt kedvelik leginkább budapesti válaszadók, de aránylag magas Donáth Anna értékelése is. Miközben még az előző főpolgármestert, Tarlós Istvánt is többen kedvelik, mint a kérdőívben szereplő aktív fideszes politikusokat.

Nyitókép: Lakatos Péter / MTI

#Belföld#karácsony gergely#budapest#főváros#Medián#közvélemény-kutatás#felmérés

Címlapról ajánljuk