Belföld

A kémbank után újabb kiváltságos orosz szervezet bukkant fel Budapesten

rtl.hurtl.hu

2023. április 27. 6:55

Az IRIAS kutatóintézet fióktelepét már jóval a háború kitörése után jegyezték be.

Egy hete jelentette be a Nemzetközi Beruházási Bank, hogy Budapestről Oroszországba helyezi székhelyét, miután hazánk is kilépett a „kémbankként” emlegetett, diplomáciai mentességet élvező szervezetből azt követően, hogy az Amerikai Egyesült Államok szankciókat vetett ki az intézmény vezetőire.

A 24.hu azonban újabb, hasonló kiváltságokat élvező szervezetre bukkant a magyar fővárosban. A V. kerületi Apáczai Csere János utca sarkán, a Dunakorzótól karnyújtásnyira jegyeztette be székhelyét tavaly szeptember végén az IRIAS orosz szervezet lerakata, az IRIAS HUNGARY Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviselete.

Az IRIAS ügyvezetője a debreceni illetőségű Deák Bernadett, aki nem válaszolt a portálnak, ellenben elérték a szervezet kézbesítési megbízottját, Hörcsik Lajos Kálmán ügyvédet (Hörcsik Richárd fideszes országgyűlési képviselő unokaöccsét), valamint az IRIAS képviseletére jogosult moszkvai illetőségű Alekszandr Ivanovics Agejevet. Az ügyvéd a megkeresésre azt felelte, hogy fel kell hívnia megbízóit, mert a háború kitörése óta „érzékennyé” vált a téma, de végül nem kapott felmentést az ügyvédi titoktartás alól.

A nyilvános cégadatokból nem derül ki, hogy mivel foglalkozik a szervezet, aminek 

fő profiljaként a „máshová nem sorolt egyéb közösségi, társadalmi tevékenységet” adták meg, de a tevékenységi körök között szerepel a kiadói és hírügynökségi tevékenység, a műszaki kutatás és fejlesztés, az italszolgáltatás és az üzemanyag-ügynöki nagykereskedelem is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sem válaszolt arra a kérdésre, hogy tudomásuk szerint mivel foglalkozik a szervezet, és ki finanszírozza annak magyarországi működését, tekintve, hogy az orosz bankok és az EU közötti pénzforgalom lényegében ellehetetlenült a szankciók miatt.

Az IRIAS-t (Fejlett Rendszerek Nemzetközi Kutatóintézete) 1976-ban hozták létre a szocialista tömb országai, hazánk mellett Bulgária, Kuba, az NDK, Mongólia, Lengyelország, a Szovjetunió és Csehszlovákia.

A magyar cégbíróságnak megküldött moszkvai dokumentumok szerint a hazai fióktelep egy 1980-as megállapodás alapján kiváltságokat élvez: ez jelenti a szervezet helyiségeinek és dokumentumainak sérthetetlenségét, a szervezet vagyona mentességet élvez bármilyen közigazgatási és bírósági beavatkozással szemben, helyiségei mentesülnek az országos és helyi adók, illetve illetékek alól, az intézet pedig a vámterhek, illetve a szolgálati használatra rendelt export-import korlátozás alól.

Nyitókép: MTI/KKM

#Belföld#oroszország#kémbank#diplomáciai mentesség#kémkedés

Címlapról ajánljuk