Belföld

A főispán figyelmeztette a szekszárdi polgármestert, aki nem törődik bele teljhatalma elvesztésébe

rtl.hurtl.hu

2023. április 26. 6:35

Ács Rezső ellen összefogott saját pártja és az ellenzék.

Figyelmeztetésben részesítette Szekszárd fideszes polgármesterét Tolna vármegye főispánja, Ács Rezső ugyanis elmulasztotta az előírt módon újra szavaztatni azokat a döntéseket, amelyeket éppen azért hozott meg a Fidesz-KDNP helyi frakciója az ellenzékkel karöltve, hogy megszüntessék a polgármester egyeduralmát az önkormányzat működése felett – írja a 24.hu.

A kormányhivatal figyelmeztette Ácsot, hogy mulasztásos törvénysértést követ el, ha nem hív össze az ügyben rendkívüli testületi ülést, ez azonban azóta sem történt meg. A portál emlékeztet, hogy a városi közgyűlés kormánypárti képviselői március végén nyíltan szembe fordultak a polgármesterrel, és ebben az ellenzéki összefogás is támogatta őket.

Ács Rezső három éve jelentette be, hogy ataxiával küzd, bizonytalanabbá vált a mozgása és nehezebb számára a beszéd, de szellemi képességeire a betegség nincs hatással. Abban sem akadályozta meg, hogy a Covid-veszélyhelyzet megszűnése előtti napokban, 2021 nyarán úgy szabja át az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz), hogy hozzá kerüljenek a legfontosabb döntések, miközben elvette a bizottságok fontosabb döntési jogait, és korlátozta, vagy megszüntette a képviselők jogát arra, hogy közgyűlést hívjanak össze, illetve meghatározzák a napirendet.

Március 30-án ugyanakkor Ács maga tűzte napirendre az szmsz módosítását, hogy KDNP-s bizalmasát, Posta Zoltánt alpolgármesternek nevezhesse ki. Ezt használta ki a testület: a Fidesz és az ellenzék is nemet mondott arra, hogy második helyettese legyen a polgármesternek, majd nagykoalíciós előterjesztésekkel visszavonták Ács 2021-es szmsz-módosításait.

A döntéseket a polgármester még aznap megtámadta, az önkormányzat érdekeit sértőnek minősítve azokat, és felfüggesztette a végrehajtásukat. Ilyen esetben a polgármesternek 15 napon belül össze kell hívnia egy rendkívüli ülést, ahol a képviselők minősített többséggel újra döntést hoznak a kérdéses ügyekben. Ezt Ács Rezső elmulasztotta, Horváth Kálmán főispán pedig április 17-én törvényességi felhívást küldött, amely szankciókat helyez kilátásba, ha a polgármester elszabotálja a szavazások megismétlését.

Ács azonban csütörtökre is úgy hívta össze a képviselő-testület rendes ülését, hogy annak napirendjén nem szerepel a téma – áll a 24.hu cikkében.

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

#Belföld#szekszárd#Ács Rezső#kormányhivatal#főispán

Címlapról ajánljuk