Belföld

Furcsán változik a budapesti orosz nagykövetség létszáma

rtl.hurtl.hu

2023. április 19. 11:21

Az európai országok egyre-másra kezdték el kitiltani a többek között kémkedéssel gyanúsított helyi orosz diplomatákat. Magyarországon más történt.

Miután az európai országok egyre-másra kezdték el kitiltani a többek között kémkedéssel gyanúsított helyi orosz diplomatákat, Magyarországon érdemben növekedni kezdett a budapesti orosz nagykövetség létszáma. 

De csak rövid időre lehetett szükség a jócskán megnövelt diplomáciai jelenlétre: mostanra a tavalyelőtti szint alá csökkent az itt állomásozó nagykövetségi diplomaták száma, írta meg a Szabad Európa.

A lap szerint a 2021. novemberi 46 főről tavaly júliusra ötvenfősre duzzadt az orosz nagykövetség nyilvántartott diplomatáinak száma, majd 59 főre emelkedett október végére, ami azt jelenti, hogy 

harmadával nőtt a budapesti orosz nagykövetség létszáma a háború előrehaladtával.

Ebben nincs benne az adminisztratív személyzet, illetve házastársként, rokonként nyilvántartott személyek száma. Ahogy a háromfős debreceni orosz konzulátus sem, amelynek létszáma nem változott az időszak alatt.

Már furcsaságok is történnek a Bajza utcai nagykövetségen: rejtélyes antennákat, eszközöket vettek észre a tetején. A Vsquare szerint az orosz diplomáciai létesítmények Európa-szerte hírszerzési fészkekként szolgálnak. 

Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő, egykori katonai hírszerző tavaly arról beszélt az RTL-nek, hogy az orosz diplomáciai testületeknél különösen magas az állami hírszerzésnek dolgozó ügynökök aránya, hatvan-hetven százalék körül lehet.


Nyitókép: Google Street View

#Belföld#oroszország#diplomácia#kém

Címlapról ajánljuk