Belföld

Tagadja a Honvédelmi Minisztérium, hogy Magyarországon keresztül mennének helikopterek Ukrajnába

rtl.hurtl.hu

2023. április 15. 15:54

A Politico szerint a magyar kormány titokban engedélyezett az országon keresztül fegyverszállítást, a honvédelmi tárca ezt tagadja.

A Politico értesülései tévesek, hazánk nem engedett át Ukrajna felé helikoptereket. Magyarország továbbra sem küld sem fegyvereket, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem enged át katonai szállítmányokat Ukrajna felé – közölte a Honvédelmi Minisztérium szombaton az ATV-vel.

A tárca azután reagált, hogy a Politico azt írta a nemrégiben kiszivárgott titkos és szigorúan titkos amerikai hírszerzési jelentések alapján, hogy Magyarország titokban engedélyezi a légtere használatát, hogy a szövetségesek fegyvereket szállíthassanak Ukrajnába, noha a magyar vezetés hivatalosan ennek épp az ellenkezőjét hangoztatja.

Az egyik dokumentumban arról a tervről írnak, mely szerint ukrán pilóták a nekik juttatott helikopterekkel Horvátországból a magyar légtéren keresztül repülnének Ukrajnába.

A horvát védelmi tárca március végén jelentette be, hogy tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú helikoptert küld Ukrajnának.

Nyitókép: Ukrán Mi-8-as helikopter Kelet-Ukrajnában 2023. április 8-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk.

#Belföld#magyar honvédség#fegyverszállítás#helikopter#ukrajna#orosz-ukrán háború#szivárogtatás

Címlapról ajánljuk