Belföld

Az Origo „kritika nélkül átveszi a Kreml közleményét”

rtl.hurtl.hu

2023. április 13. 11:26

A Political Capital kutatói elemezték a kormányközeli honlap „rendkívüli híreit”. 

Vlagyimir Putyin orosz elnököt „határozott, de megfontolt nagyhatalmi államfőként”, míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt gyáva, részeg, neonáci hazudozóként mutatja be az Origo a rendkívüli híreknek nevezett menüpont alatt – írta a Telex, a Political Capital elemzésére hivatkozva. Az elemzőintézet kutatói több mint hétszáz írás tartalmát vizsgálták, amik tavaly február és idén március között jelentek meg a kormányközeli weboldalon.

Az elemzés szerint Putyin jelenik meg a legtöbbször, jellemzően pozitív alakként. A vele kapcsolatban használt szavak szerint az orosz elnök a leginkább „bejelent, üzen, döntést hoz, válaszol, parancsol és megszólal”, és a vele kapcsolatban használt jelzők is arra utalnak, hogy komoly vezető: „kemény, kíméletlen, váratlan, rendkívüli, drámai”.

Zelenszkij ezzel szemben úgy néz ki, mintha csak az orosz propaganda oldalairól lépett volna elő. Kétségbeesett, veszélyes, őrült és botrányos ötletei vannak, hazudik, fenyegetőzik, egy részeg és gyáva maffiózó, aki hergeli a világot és halálba küldi a katonáit.

Az elemzők szerint az elmúlt hónapokban még durvábban szállnak bele az ukrán elnökbe, mint korábban, és gyakran kizárólag orosz forrásokra hivatkoznak. Április elején például egy olyan rendkívüli hír is megjelent az oldalon, ami „egy olyan cikkre utal, mely kritika nélkül átveszi a Kreml közleményét” – olvasható az elemzésben.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök az ismeretlen katona sírjánál tartott koszorúzáson Moszkvában 2015. június 22-én, a Szovjetunió elleni náci német támadás megindításának 74. évfordulóján. Fotó: MTI/EPA/Szergej Csirikov

#Belföld#origo#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#Volodimir Zelenszkij#propaganda

Címlapról ajánljuk