Belföld

Befolyásos magyarokra vethet ki szankciókat Amerika

rtl.hurtl.hu

2023. április 11. 6:41

Egyre nehezebben viseli az orosz befolyást Magyarországon, Washington határozottabb gesztusra készül a 444 diplomáciai forrásai szerint.

Több, egymástól független diplomáciai forrástól úgy értesült a 444, hogy az amerikai kormány új intézkedést tervez a magyar kormány megbüntetésére, így az is felmerült, hogy szankciókat vetnek ki befolyásos személyekre. A portál szerint a 2014-es kitiltásokhoz hasonló ügy is szóba jöhet, amikor korrupció vádjával tiltottak ki hat magyar állampolgárt az Amerikai Egyesült Államokból.

Azt írják, David Pressman amerikai nagykövet szerdára sajtótájékoztatót hívott össze, és hivatalosan semmilyen témát nem jelölt meg a nagykövetség, feltételezések szerint szankciókat is bejelenthet. Emlékeztetnek, hogy a magyar és az amerikai kormány viszonya mélyponton van, Orbán Viktor például a februári évértékelő beszédében „présembernek” nevezte a nagykövetet a nevével viccelődve.

A 444 diplomáciai forrásai szerint az Egyesült Államok egyre nehezebben viseli, ahogy a magyar kormány kezeli az ukrajnai háborút, így nehezményezik 

  • a svéd NATO-csatlakozás hátráltatását, 
  • azt, hogy a magyar kormány alig tett valamit, hogy függetlenedjen az orosz energiától, 
  • a paksi orosz beruházásról még mindig nem mondott le, 
  • orosz diplomaták sokasága mozoghat szabadon, 
  • illetve hogy a kormány és sajtója orosz propagandát terjeszt a háborúról.

A szankciókra számos lehetősége van az amerikai kormányzatnak:

  • a 2014-ben alkalmazott, úgynevezett 7750-es elnöki rendelet, ami alapján hat, a magyar kormányhoz közel álló személyt – köztük Vida Ildikó akkori NAV-vezetőt – tiltottak ki az Egyesült Államokból korrupció vádjával,
  • a 7031/c számmal jelölt eljárás, ami az amerikai külügynek ad lehetőséget arra, hogy a korrupt személyeket és közeli családtagjaikat akár örökre kitiltsák az Egyesült Államokból, a nevük nyilvánosságra hozatala mellett,
  • illetve a Magnyickij-törvény, ami alapján nemrég például bolgár politikusok és állami vállalatok vezetőire vetett ki szankciót az amerikai kormány, azzal vádolva őket, hogy orosz energetikai cégektől fogadtak el kenőpénzt.

David Pressman amerikai nagykövet nemrég úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormány oroszbarátságát az amerikai republikánusok is rossz szemmel nézik, noha az Orbán-kormány a republikánusok hatalomra kerülésétől vár fordulatot az amerikai-magyar viszonyban.

#Belföld#amerikai egyesült államok#szankciók#orosz-ukrán háború#david pressman

Címlapról ajánljuk