Belföld

Marad a rendeleti kormányzás, fél évvel meghosszabbítják a veszélyhelyzetet

rtl.hurtl.hu

2023. április 5. 17:02

Az indoklás szerint biztosítani kell „a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét”. 

Ismét meghosszabbítja 180 nappal a kormány az orosz-ukrán háború miatt 2022-ben bevezetett veszélyhelyzetet – derült ki a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatból. A jogszabály elfogadásához a jelenlévő képviselők kétharmados többsége kell.

A friss javaslat arra hivatkozik, hogy a Magyarország szomszédságában zajló háború miatt kialakult humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi gazdasági változások következményeinek kivédéséhez 

hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét. 

Mindez a rendeleti kormányzás folytatását jelenti, vagyis a törvényeket továbbra is rendszeresen módosíthatják alacsonyabb rendű jogszabályokkal, kormányrendeletekkel. 

David Pressman budapesti amerikai nagykövet a múlt héten arra hívta fel a figyelmet, hogy a különböző veszélyhelyzetek már több mint 2547 napja érvényben vannak Magyarországon, ezalatt a kormány rendeleti úton hozhat törvényeket, a magyar parlament kikerülésével (miközben a kétharmados többséggel semmilyen törvény elfogadása nem okozna nehézséget). Magyarországon 2016 márciusa óta folyamatosan érvényben van a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, amivel korlátozottan lehetett rendeletekkel kormányozni. 2020-ban a járvány miatt bevezetett, majd az ezt követő háborús/energetikai veszélyhelyzet már nagyban kibővítette a rendeleti kormányzás lehetőségét.

2022-ben például 267 kormányrendelet született ilyen jogcímen, köztük volt a költségvetés vagy az adózási törvények módosítása is.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI//Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#veszélyhelyzet#rendeleti kormányzás#háború#orosz-ukrán háború#parlament

Címlapról ajánljuk