Belföld

Hatalmas havazásra figyelmeztet a Magyar Közút, de kissé túlzásba estek

rtl.hurtl.hu

2023. április 5. 15:06

A nyári gumikkal azért különösen óvatosan kell közlekedni a havon.

„Menj haza, tavasz, részeg vagy! Csütörtökön és pénteken is jelentős havazás várható északkeleten” – közölte a Magyar Közút, amely szerint csütörtök délutántól elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében jelentősebb havazás várható. Hozzátették, az érintett térségekben elvégzi a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, de a sofőröktől fokozott figyelmet kérnek, mivel az autósok többsége már lecserélte a téli gumikat nyárira.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzési modelljei alapján a tavaszi iskolai szünet első napján, csütörtök délutántól Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyék síkvidéki területein 5 centimétert is meghaladó friss hó hullhat, a Zempléni-hegységben akár ennek duplája is leeshet. A havazás péntekre is áthúzódhat – közölte az útkezelő szervezet, de némileg túlzásba estek, a Meteorológia Szolgálat szerda délutáni előrejelzése szerint ugyanis az ország északkeleti karéjában várható csak havazás, a határtól számítva nagyjából néhány tíz kilométeres mélységben. Persze a legkorszerűbb eszközökkel sem lehet centiméter pontossággal előrejelezni az időjárást, így előfordulhat, hogy valamivel nagyobb területet érint majd a havazás, de csütörtökön az ország túlnyomó részén semmilyen csapadék nem várható.

Az Időkép előrejelzése szerint sem várható nyugatabbra  csapadék, a Dunántúlon hosszabb időszakokra a nap is kisüt, ott viszont erős lesz az északnyugati szél

A csúcshőmérséklet északkeleten mindössze 1 és 6, máshol 7 és 12 fok között alakul, északkeleten a csapadék megérkeztével hűlni fog a levegő.

Pénteken eleinte még északkeleten és a hegyekben havazhat, majd napközben egyre inkább az eső lehet a jellemző csapadékforma, a havazás a magasabb hegycsúcsokra szorul vissza.

A Magyar Közút mindenesetre a következő napokban 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan végzi majd a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Külön felhívták a közlekedők figyelmét, hogy 

még a szokásosnál is óvatosabban és nagyobb körültekintéssel közlekedjenek a havazásban érintett területeken, mivel a legtöbben már nyári gumira váltottak, amelyek tapadása teljesen más a télies időjárási viszonyok mellett.

Érdemes a megszokottnál is nagyobb követési távolságot tartani és mérsékelni a sebességet.

Nyitókép: Armin Durgut/MTI/AP

#Belföld#havazás#csapadék#ciklon

Címlapról ajánljuk