Belföld

Van, ahol több mint egy évet dolgoznak Orbán Viktor egyhavi fizetéséért

rtl.hurtl.hu

2023. március 29. 6:34

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég közzétette az egyes vármegyék 2022-es alapadatait összehasonlító tanulmányát, amelynek adatai közt szerepelnek a bruttó átlagfizetések megyénként is, az Mfor.hu ennek alapján nézte meg, hogy ezek a számok hogyan viszonyulnak Orbán Viktor miniszterelnök fizetéséhez. 

A legmagasabb átlagfizetést a fővárosiak (634 ezer forint), valamint a Győr-Moson-Sopron vármegyeiek (537 ezer) kapják, míg a legalacsonyabb átlagbért Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből (363 ezer forint) jelentették.

Kövér László a 2022-es bértábla alapján házelnöki munkájáért havonta bruttó 3,554 millió forintot vihetett haza, ez a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye esetében az átlag csaknem tízszerese. 2022 tavasz-nyári időszakában Orbán Viktor döntött arról, hogy megemelik a miniszteri fizetéseket: az előző kormányban a tárcavezetők bruttó 1,979 millió forintot kaptak a munkájukért, ezt viszont május 25-től 2,632 millió forintra emelték, az új bér összegét az előző évi fizetések hatszorosa adta:


Kivételt Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Csák János kulturális és innovációs miniszterek jelentették, akik havi ötmilliót vihettek haza. Azon miniszterek esetében, akik országgyűlési képviselők is, a tárcavezetői díjazáshoz még hozzájön a képviselői alapbér is, így teljes fizetésük 3,949 millió forint körül alakul.

A miniszterelnök fizetését a házelnöki fizetéshez kötötték, a 2022-es bértábla alapján Orbán Viktor havonta 4,8 millió forintot visz haza. A lap összehasonlításában ez azt jelenti, hogy a miniszterelnök a fővárosi átlagfizetések több mint 7,6-szorosát vihette haza, míg a legjobban teljesítő megye, Győr-Moson-Sopronhoz mérve is több mint kilencszer annyit keresett.

A miniszterelnök 2022-ben több mint 13-szor annyit keresett, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei átlag, de fizetése a Békés és Nógrád vármegyékben is a mért szint 12-szerese volt.

Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#orbán viktor#fizetés#ksh

Címlapról ajánljuk