Belföld

Titkolja a kormány, hogy mennyibe került Orbán Viktor olaszországi repülőútja

rtl.hurtl.hu

2023. március 26. 6:48

A hivatalosan technikai landolásnak nevezett megálló költségeit rejtegeti a külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium is.

Orbán Viktor miniszterelnök márciusban Egyiptomban tett hivatalos látogatást, hazafelé azonban nem egyből Budapestre jött, hanem egy magánprogram idejére kitette őt a honvédségi repülő Olaszországban. 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő rákérdezett a Honvédelmi Minisztériumnál, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál is, hogy mindez mennyibe került az adófizetőknek, de mindkét helyről ugyanaz a kitérő válasz érkezett – vette észre a hvg.hu.

Azt írták:

A Magyar Honvédség állományában lévő repülőgépek üzemeltetése a hatályos magyarországi és nemzetközi légügyi, katonai és pénzügyi-költségvetési jogszabályoknak, valamint a szakmai előírásoknak megfelelően történik.

A kormányzati gép olaszországi kitérője után több kép is megjelent a miniszterelnökről, akit feleségével, Lévai Anikóval előbb Firenzében, majd Velencében fotóztak le. A kitérő Hadházy Ákos számításai szerint nagyjából 1000 kilométeres volt, és egy órával megnyújtotta a 160 fős utasszállító hazafelé tartó útját, mai legalább 3–3,5 millió forint kárt okozott. Ezek alapján az ellenzéki politikus hivatali visszaélés miatt feljelentést tett a miniszterelnök ellen.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ korábban az RTL Híradóval azt közölte, hogy „technikai landolás” során szállt ki Pisában Orbán Viktor a hazafelé tartó kormánygépből.

Pető György pilóta, légiközlekedési szakértő az rtl.hu megkeresésére ugyanakkor azt mondta, hogy akkor beszélhetnénk technikai leszállásról, ha nem eleve eltervezett volt az út megszakítása, illetve ha Kairóból Budapestre szólt volna az útvonalterv, és legfeljebb néhány tíz kilométerre térnek ki, hogy leszálljanak egy repülőtéren. Ilyenkor azonban utas nem száll ki a gépből.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

#Belföld#orbán viktor#repülő#honvédelmi minisztérium#külgazdasági és külügyminisztérium

Címlapról ajánljuk