Belföld

Navracsics Tibor nem hiszi, hogy Szili Katalint veszélyes politikusnak tartja, aki ismeri

rtl.hurtl.hu

2023. március 24. 19:31

Navracsics Tibor nem érti a „dolog kicsinyességét”. 

Bár Szili Katalin február közepén lemondott miniszterelnöki megbízotti posztjáról (2015. március 1-je óta a határon túli autonómiaügyekért felelt), hogy megtarthassa a Pécsi Egyetemet fenntartó Universitas Qinqueecclesiensis Alapítványban betöltött kuratóriumi tagságát, valójában nem intett búcsút a kormányzatnak. Március eleje óta miniszterelnöki főtanácsadóként dolgozik, írtuk meg korábban a 24.hu híre alapján

A lap akkor hozzátette: 

Szili a közösségi oldalán is nyomon követhető közszereplései alapján ugyanazt csinálja március eleje óta, mint korábban.

Navracsics Tibor EU-s tárgyalásokért felelős miniszter ezek után a KeljFelJancsi című műsor vendége volt, ahol hosszú perceken keresztül faggatták Szili Katalin pozícióváltásáról. 

Fiala János azt feszegette, hogy a két státusz gyakorlatilag ugyanaz, csak esetleg máshogy hívják. Navracsics – idézi őt szintén a 24.hu – erre úgy reagált, hogy még nincs megállapodás a kérdésről az Európai Bizottsággal. 

A cikkben azt állítani, hogy átvertük az Európai Bizottságot, mert Szili Katalin ebből ez lett, az azért nem felel meg a valóságnak, mert jelen pillanatban még nincs konkretizálva, hogy milyen körre terjedjen ki az összeférhetetlenség – hárított Navracsics.

Nem ismerem az esetet. Mi is a tisztsége, miniszterelnöki főtanácsadó? Nekem úgy tűnik, hogy ez nem is politikai pozíció. Én is olvastam a cikket, de tekintettel, hogy nincs is még megállapodás, nincs átvezetve semmi a törvényeken, ezért megvontam a vállam, és olvastam a következőt

– mondta Navracsics, aki arról is beszélt, hogy korainak érzi a hírt közlő 24.hu aggódását.„Értem a feljelentés mögött meghúzódó jó szándékot, hogy idejekorán jelezzék, hogy ez a magyar kormány ez bizony ilyen, amiben nem lehet megbízni, mert állandóan trükközik. Én nem akarok foglalkozni minden egyes kuratóriumi tag hátterével, egy általános szabály kidolgozásán tárgyalunk” – fejtegette a miniszter, amikor Fiala közbevágott, és felvetette, hogy akkor a lemondással miért nem várják meg, amíg a megállapodás megszületik. 

„Azért nem vártuk meg, mert a mi részünkről ez egy gesztus akart lenni az Európai Bizottság felé, hogy mindenfajta törvénymódosítás nélkül a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, ha jól emlékszem, lemondtak” – mondta a politikus, aki megvédte Szili Katalint.

A dolog kicsinyességét nem értem. Ki az, aki Szili Katalinról azt gondolta, hogy a Pécsi Egyetem kuratóriumi tagságával veszélyes precedenst teremt

– értetlenkedett Navracsics, majd később arról beszélt, hogy ezek az összeférhetetlenségi szabályok azért vannak, hogy a valós veszélyt kizárják. „Aki most Szili Katalint ismeri, személyesen találkozott vele, akár szocialista politikusként, akár már nem aktív szocialista politikusként, én nem hiszem, hogy tudná azt mondani, hogy ő veszélyes politikus lenne, aki bármilyen szempontból a magyar felsőoktatás jövőjét veszélyezteti.”

Nyitókép: Kiss Gábor / MTI

#Belföld#szili katalin#kuratórium#kuratóriumi tagság#európai bizottság#gulyás gergely#navracsics tibor#főtanácsadó

Címlapról ajánljuk