Belföld

Kiderült, mennyibe kerül az MTVA saját autómosója

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. március 24. 13:10

Az összegnél talán még érdekesebb is, hogy ki nyerte el a megbízást. Az MTVA több mint egy hónapja nem árulja el, hogy miért van szükségük saját autómosóra, ahogyan azt sem tudni, hogy most mennyit költenek az állami tévé járműparkjának tisztán tartására. Nem ez az egyetlen újítás az utóbb időben: golyóálló zsilipkapukat szereltek fel, a munkatársak aktivitását közpénzes szoftverrel figyeltetnék. És még Brüsszelben is irodát nyitottak. 

Februárban írtuk meg, hogy saját autómosót kap az állami média Kunigunda utcai telephelye. Akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy maga az autómosó szerkezet nettó 34 millió 900 ezer forintot visz el, az Elektromos Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumokból most az is kiderült, hogy mennyi közpénzt emészt fel az épület átalakítása: nettó 58 millió 300 ezer forintot, amely 10 százalék tartalékkeretet is tartalmaz.

Az összegnél talán érdekesebb, hogy az kihez kerül: a Böjtös-Bau Kft. neve valószínűleg nem cseng olyan ismerősen, mint például Mészáros Lőrinc vagy Szíjj László érdekeltségeié, pedig helyi szinten nagyon hasonló mintázatot látunk, mint az említettek esetében.

A szolnoki székhelyű Böjtös-Bau Kft. a helyi közpénzes megbízások egyik nagy nyertese, tulajdonosa egy házaspár, Nagy Róbert Ákos és Nagy Róbert Ákosné.

A korábban inkább Nagy Róbertné néven említett társtulajdonosról a Partizán az oligarchákat bemutató videósorozatának Szolnokon körbevezető, 2021-es videójában dr. Szotyori-Lázár Zoltán korábbi szolnoki önkormányzati képviselő, a helyi Jobbik elnöke így nyilatkozott: 

Van egy cég, ami eléggé egyértelműen a fideszes érdekkörbe tartozik. Olyannyira, hogy az egyik tulajdonosa a szolnoki Fidesz-irodának a vezetője, már idestova tizeniksz éve. Annak idején, amikor 2002-ben, amikor a Fideszbe beléptem, még ő intézte az én belépési nyilatkozatomat. Ő már akkor is a Fidesz-iroda vezetője volt. 


A Böjtös-Bau Kft. nyerte el például a Szolnoki Szigligeti Színház felújítását bruttó 4,8 milliárd forintért, a Szolnoki Művésztelep fejlesztését pedig bruttó 840 millió forintért végezte el. Az Átlátszó cikkében azt írta: Nagy Róbertné korábban rendszeresen eljárt különböző választási bizottságokban a Fidesz nevében és dolgozott az Országgyűlés hivatalának parlamenti titkáraként is, utóbbiért a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetését vehette át. Azt pedig már az Mfor tudta meg, hogy Nagyné 2020 őszén bekerült az Orbán Ráhel-közeli Magyar Divat & Design Ügynökség Nonprofit Zrt. felügyelő bizottságába.

Szolnok a Fidesz számára jelentős város: innen származik Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, maga a kormányfő is élt itt egy ideig. Lévai képviselőjelölt is volt itt, a helyi Fidesz megalapítása pedig a Partizán videója alapján érdekesen alakult: elvileg öten lettek volna, Orbán Viktor, Lévai Anikó, Denke Gergely, Balla György és valaki, aki végül nem tudott elmenni, így a szolnoki Fidesz ötödik alapítója az akkor néhány hetes Orbán Ráhel lett. Az a valaki, aki végül nem tudott elmenni, Várhegyi Attila, későbbi polgármester volt, aki később a Fidesz kulturális államtitkára lett. Várhegyit sokáig az MTVA legbefolyásosabb háttérembereként emlegettek, cégén keresztül tanácsadóként dolgozott az állami médiának. A Fidesz egykori pártigazgatójának neve felbukkant az MTVA domainvásárlási ügyében is:
 

Nem árulják el

Az MTVA-t februárban kérdeztük meg, hogy mi indokolta a saját autómosó kialakítását, vesznek-e fel új munkatársakat, illetve hogy évente átlagosan mennyit költ az MTVA autómosásra, de választ az eltelt több mint egy hónapban sem kaptunk.

Úgy tűnik, folyamatosan fejlesztenek az állami médiánál. A székházat például golyóálló üvegből készült, érzékelőkkel felszerelt zsilipkapuk védik:


A munkatársak aktivitását pedig egy olyan, 190 millió forintos szoftverrel figyeltetnék, amely még az egérmozgást és a megnyitott honlapokat is érzékeli. Március közepén pedig az MTVA nemzetközi porondra lépett: Brüsszelben nyílt irodájuk, mert az állami média jogszerűen hírhamisítónak nevezhető vezérigazgatója, Papp Dániel szerint az MTVA „a hitelesség, a tényszerűség bázisa a magyar hírpiacon.”

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#mtva#állami média#autómosó#böjtös-bau kft.#szolnok#ma

Címlapról ajánljuk