Belföld

A szervezők szerint minden rendben történt a böllérfesztiválon, ahol úgy tűnik, mintha élve perzselnék a disznót

rtl.hurtl.hu

2023. március 24. 15:31

A szervezők szerint álhírek jelentek meg a fesztivállal kapcsolatban, és mindent a jogszabályoknak megfelelően csináltak. 

„Még mindig röfög, szegény!” – mondja valaki azon a felvételen, amely március elején készült a nyíregyházi böllérfesztiválon: a Blikk által közzétett videón az látható, hogy a megszúrt és taglópisztollyal fejbe lőtt disznó még él, pislog, zihál, de már perzselik is. 

Az eset kapcsán Puskás-Dallos Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a haszonállatok életét sokszor embertelen körülmények között oltják ki, mielőtt feldolgozzák a húsukat. 

Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány és több másik – összesen nyolc – állatvédő szervezet közös közleményt adott ki az eset miatt, és rendőrségi feljelentést is tettek. 

„Hazánkban létezik egy kivételesen aberrált, kegyetlen, igénytelen állathasználó hagyomány, a böllérfesztivál.(…) a résztvevő bölléreknek nem elegek a törvény adta keretek a gyilkolászásra, az állatok holttestének meggyalázására, az alkohollal megtámogatott viccelődésre mások szenvedésén.”

„Nem, ők azt a kevés állatvédelmi szabályt is megszegve, ami a »haszonállatokat« védi, élve megperzseltek egy disznót. Azt, aki akkor került vágásra, amikor már minden versenyző csapat elvonszolt egy holttestet, és ő feleslegben ott maradt. Aki végighallgatta 17 társa visítását, haláltusáját, érezte a vérszagot, akit fülénél és farkánál fogva rángattak le az autóról, aki, miután elvágták a torkát, még mindig megpróbált lábra állni, akinek a fejéhez taglópisztolyt szegeztek, ennek az állatnak a testét elevenen megégették” – írják az állatvédők a közleményükben. 

A szervező Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület szintén közleményben reagált az esetre, ebben azt írták, hogy a március 4-én megrendezett böllérfesztivállal kapcsolatban „több félrevezető álhír, illetve aggodalmat keltő információ jelent meg egyes sajtóorgánumokban, illetve a közösségi médiában”.

„Csakúgy, mint az eddigi 20 nemzetközi böllérversenyünkön, 2023. március 4-én is a húsfeldolgozás teljes folyamata (beleértve a szúrást is) az állategészségügyi és állatvédelmi jogszabályokban foglaltaknak megfelelően történt. Mind a jelenlévő 17 csapat követte a főszervező Napkorona Hagyományőrző Lovas és Lövész Egyesület versenykiírását” – írták és hozzátették: a rendezvény kezdetétől a helyszínen hivatalból tartózkodó Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály ellenőre semmilyen kifogással nem élt – kiemelt figyelmet fordított a kábítás, s kivéreztetés folyamatára-, mindent a jogszabályokban leírtaknak megfelelőnek talált.

Ezért minden olyan álhírt, ami a több mint két évtizedes múlttal rendelkező böllérversenyünk kapcsán felmerül, s rossz hírünket kelti, határozottan elutasítunk. A hamis állításokat közlő sajtóorgánumok ellen jogi lépéseket teszünk

– tették hozzá. 

Nyitókép: Blikk 

#Belföld#disznó#perzselés#böllérfesztivál#nyíregyháza#sertés#állatvédők#élve perzselés

Címlapról ajánljuk