Belföld

Maradhat a posztján Schadl György protezsált ügyésze

rtl.hurtl.hu

2023. március 23. 14:20

A legfőbb ügyész szerint a végrehajtói szakvizsga esetében hivatali visszaélésre nem lehetett következtetni.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője írásbeli kérdéssort nyújtott be, miután tavaly híre ment, hogy Polt Péter decemberben ügyésznek nevezte ki a Belügyminisztérium korábbi helyettes államtitkárát, Pintér Sándor volt titkárságvezetőjét.

Völner Pál és Schadl György jóvoltából tehetett soron kívül végrehajtói szakvizsgát Bodnár Bence még 2021 októberében. A legfőbb ügyészt arról kérdezte az ellenzéki képviselő, hogy meddig lehet ügyész az a volt helyettes államtitkár, aki jelenleg annál az intézménynél dolgozik, amely egy évvel korábban az ő érdekében eljáró Schadl és Völner ellen vádat emelt – írja a 24.hu.

Polt Péter jelezte, hogy az általa kinevezett ügyész szolgálati viszonya addig tart, amíg „a megszűnés törvényben meghatározott feltételei be nem következnek” – ez persze felveti a kérdést, meddig maradhat posztján Schadl protezsáltja.

Polt Péter állítja, a végrehajtói szakvizsga esetében hivatali visszaélésnek minősíthető magatartásra nem lehetett következtetni.

A legfőbb ügyész elmondta, nem indít vizsgálatot ügyésze soron kívül letett végrehajtói szakvizsgája miatt, mert a Központi Nyomozó Főügyészség a Schadl–Völner-ügyben valamennyi tudomására jutott bűncselekmény miatt vádat emelt. Polt Péter megerősítette, hogy Bodnár Bencét a törvényeknek megfelelően nevezte ki, miután a Legfőbb Ügyészség Ügyészi Tanácsa pályázata elfogadását javasolta.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#polt péter#legfőbb ügyész#schadl györgy#völner pál#korrupciós botrány#végrehajtó#szakvizsga

Címlapról ajánljuk