Belföld

NAV végrehajtók szállnak ki a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzathoz

rtl.hurtl.hu

2023. március 22. 5:45

Az új elnök szerint csontvázak hullanak ki a szekrényből. 

Csütörtök reggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtói zörgetnek majd a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (FRNÖ) irodájának ajtaján, hogy megpróbálják behajtani a szervezet tetemes adósságát, tudta meg a hvg.hu. Március 8-án is végrehajtani mentek, csak akkor zárva találták az irodát, bemenni sem tudtak.

153,7 millió forintot hajtanának be a szervezeten. Ez csak az Államkincstár által visszaszerezni próbált, korábban kiutalt költségvetési pénz. Ezt azért kellene visszafizetni, mert a nemzetiségi önkormányzat jogosulatlanul és szabálytalanul vett fel normatív támogatást egy korábban általa fenntartott szakképző iskola után.

Az Európai Üzleti Polytechnikum majd Európai Roma Nemzetiségi Szakgimnázium néven működött intézmény körüli visszásságok évek óta kísértik a roma önkormányzatot, a fantomiskolában sok olyan diák tanulhatott, aki csak papíron létezett, de igényelték és felvették utánuk az állami normatív támogatást. A FRNÖ 2014-ben vette át az iskola üzemeltetését, már ekkor kiderült, hogy az iskola több tízmilliós tartozást halmozott fel. Az iskola 2018-ban zárt be.  A NAV 2020 őszén zárolta az önkormányzat számláját, ekkor már 177 milliós felhalmozott tartozásról szóltak a hírek.

A FRNÖ korábbi elnöke,  Csóka János március 7-tel hagyta el elnöki pozícióját. Utódja, Abházi József a HVG-nek úgy nyilatkozott: 

Hullanak ki a csontvázak a szekrényből, miközben az önkormányzat fizetésképtelen és csődhelyzetben van

Hozzátette: a hivatalos átadás-átvétel még azóta sem történt meg közte és az elődje között, de elkötelezett abban, hogy kivizsgálja az ügyet.

A HVG küldött kérdéseket a NAV-nak, amely mindössze annyit közölt, az üggyel „kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ”.

Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Belföld#nav#fővárosi roma nemzetiségi önkormányzat#végrehajtás

Címlapról ajánljuk