Belföld

BvOP: 2500 embercsempész van magyar börtönökben, ők 73 országból jöttek

rtl.hurtl.hu

2023. március 22. 16:57

Rendkívül nemzetközi az a „csapat”, amelynek tagjai a magyar büntetésvégrehajtásban ülnek embercsempészet miatt. Vannak köztük kubai, dominikai, brazil vagy vietnámi származásúak is.

Egyre több a külföldi fogvatartott, a magyar börtönökben raboskodó embercsempészek 73 ország állampolgárai, ezért szakmai egyeztetést tartott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) a Magyarországra akkreditált konzulokkal – közölte a BvOP az MTI-vel szerdán.

Azt írták, a BvOP által szervezett találkozón 58 ország képviselője vett részt. Schmehl János vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának biztonsági és fogvatartási helyettese a konzuli tisztviselőket arról tájékoztatta, drámai mértékben nő a külföldi állampolgárságú fogvatartottak létszáma.

A BvOP tájékoztatása szerint a többségében külföldi állampolgárságú embercsempészek fogvatartása, leginkább a nyelvi nehézségek leküzdése számos pluszfeladatot jelent a büntetés-végrehajtási szervezetnek.

Kiderült, 

jelenleg több mint 2500 embercsempész van a hazai börtönökben, akik 73 ország állampolgárai. 

Egy részük a környező országokból való, mint Románia, Szerbia, Ukrajna vagy Bulgária, másik részük távolabbi, egyebek mellett ázsiai és afrikai országok polgárai, mint például Afganisztán, Algéria, Banglades, Egyiptom, India, Irán, Jemen, Jordánia, Irak vagy Tunézia, de vannak olyan embercsempész fogvatartottak is, akik kubai, dominikai, brazil vagy vietnámi származásúak.

A hazai börtönök folyamatosan friss és aktuális információkkal látják el a konzulátusokat az intézetek működését érintő lényeges változásokról, tudnivalókról és eljárásrendekről – jegyezte meg a BvOP.

Nyitókép: Rendőrök intézkednek egy embercsempésszel szemben Kiskunmajsa közelében 2021. október 27-én. Fotó: MTI/Donka Ferenc.

#Belföld#embercsempész#börtön#BVOP#Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága#konzul

Címlapról ajánljuk