Belföld

A főváros nem hagyja, hogy neonáci emlékhely legyen Szálasi özvegyének sírjából

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 22. 17:23

A Fővárosi Közgyűlés a jövő héten tárgyalja az ügyet, aminek két kimenetele lehet.

A Fővárosi Közgyűlés elé kerül a jövő héten özvegy Szálasi Ferencné, Lutz Gizella sírjának ügye. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, Szálasi özvegyének sírjából szélsőjobboldali aktivisták nyilas kegyhelyet csinált a Szálasit dicsőítő  Magyarelvű Mozgalom vezetője: a Szálasi feleségének a Farkasréti temetőben található sírhelyét egy nyilaskeresztre hajazó szimbólummal, a „Szálasi emlékére” felirattal és a nyilas vezető fényképével egészítette ki. Az ügyben a rendőrség nyomozást indított, ami után magánszemélyek útjelző táblát állítottak a sír mellé hogy az eltévedt nem-fasiszták minél gyorsabban elkerülhessenek fontosabb, igazi hősök sírjaihoz. DK-s aktivisták később fekete festékkel fújták le Szálasi arcképét, 

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az Énbudapestem.hu-nak azt mondta, hogy tartós jogi megoldásra van szükség az ügyben: a Fővárosi Közgyűlés a jövő heti ülésén tárgyalja azt a jogszabálytervezetet, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen, a temetői törvénnyel ellentétes sírfeliratot vagy szimbólumot a Budapesti Közművek letakarhasson, legvégső esetben pedig a sírhasználati szerződést felmondhassa.

Ez azt jelenti, hogy ha a készíttetője nem távolítja el a nyilas vezető képét, a rá emlékező feliratot és a nyilaskeresztre hasonlító szimbólumot a sírkőről, akkor előbb letakarják azt, majd a főváros maga váltja meg a sírhelyet, és eltávolítja róla a követ.

Kiss Ambrus a fővárosi önkormányzat lapjának elmondta, hogy a sírhely megváltói az átalakítások terveit nem mutatták be a temetkezési intézetnek, a munkálatokra nem volt engedélyük. Karácsony Gergely főpolgármester felkérte a Budapesti Közműveket, hogy szólítsák fel a sírhely megváltóját a jogszabálysértő felirat 30 napon belüli eltávolítására. Ez azt jelenti, hogy ha ez nem történik meg, akkor megvonják tőle a sírhely feletti rendelkezési jogot.

Nem engedjük, hogy neonáci emlékhely legyen a temetőben, a jogszabálysértő felirat eltávolítására szabott határidő lejárta után a főváros maga váltja meg a sírhelyet és eltávolítja róla a sírkövet

– közölte Kiss Ambrus.

Nyitókép: Demokratikus Koalíció Lendület

#Belföld#farkasréti temető#szálasi ferenc#Lutz Gizella#síremlék#nyilaskeresztes

Címlapról ajánljuk