Belföld

Hétvégéig kell nyilatkozniuk az önkormányzatoknak, hogy átengedik-e az államnak a szakrendelőjüket

rtl.hurtl.hu

2023. március 21. 6:59

Egy tanulmány szerint a központosítással romlana a betegek hozzáférése az ellátásokhoz, elvesztenék az ott most még munkavállaló orvosokat, szakdolgozókat. 

Több önkormányzat is levelet kapott az Országos Kórházi Főigazgatóságtól március 9-én, amelyben közlik, hogy az állam átvenné a helyi rendelőintézetet. A IV. kerületi képviselő-testület hétfőn már rendkívüli ülésen döntött arról, hogy nem adják át a rendelőintézetet.

A Népszava cikke szerint 

hétvégéig kell nyilatkoznia a többi érintett helyhatóságnak, hogy átadják-e a szakrendelőiket az államnak.

Szeptemberben Takács Péter államtitkár egy szakmai fórumon elismerte, hogy a szakrendelők államosításának ötlete az övé, de mint mondta, ez ügyben „egy kicsit hűtené a kedélyeket.” Ha ugyanis az önkormányzati szakrendelők építészeti, műszaki, betegforgalmi és kihasználtsági felméréséből az derülne ki, hogy nem jó ötlet az államosítás, akkor ő nem fogja azt erőltetni. A Fővárosi Közgyűlés tavaly év végén egyhangúlag megszavazta, hogy a szakrendelők átadásáról a kerületeknek maguknak kell dönteniük. Havasi Gábor, a fővárosi önkormányzat tanácsnoka a Népszavának elmondta: Budapestnek három szakrendelése van, valamennyi a hajléktalanellátásban. A városvezetés elzárkózik az államosítástól, azokat maga szeretné a továbbiakban is fenntartani

Soproni Tamás, Terézváros ellenzéki polgármestere úgy fogalmazott: buta döntés lenne a központosítás. Szerinte ezzel a lépéssel forrást is kivonnának az ellátórendszerből és beszélt arról is, hogy csak az elmúlt három évben – részben az önkormányzat segítségével – jelentősen megújult a műszerpark a szakrendelőjükben.

A Medicina2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség még a nyáron 12 pontban gyűjtötte össze az államosításnak ellentmondó érveit. Egyebek mellett azt írták: 

a központosítással romlana a betegek hozzáférése az ellátásokhoz, elvesztenék az ott most még munkavállaló orvosokat, szakdolgozókat. 

Megjegyezték: 2013-ban minden magyar önkormányzatnak lehetősége volt önként átadni a szakrendelőjét az államnak. A lehetőséggel a helyhatóságok mindössze öt százaléka élt. A kórházakhoz akkor hozzácsatolt szakrendelők elveszették önállóságukat. Példaként említették, hogy például a Gönci Szakrendelőt, amit a Sátoraljaújhelyi kórházhoz integráltak, azt azóta bezárták és remény sincs az újraindítására.

Nyitókép: Illusztráció, a XVI. kerületi Kertváros Egészségügyi Szolgálat megújult és kibővült Jókai Mór utcai Szakrendelője, amely az Egészséges Budapest Programbban több mint hárommilliárd forintból újult meg – Fotó: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#szakrendelő#egészségügy#államosítás

Címlapról ajánljuk