Belföld

A NATO megkerüli a magyar blokkolást Ukrajna ügyében

rtl.hurtl.hu

2023. március 21. 13:46

A NATO-főtitkár összehívja a miniszteri szintű találkozót a NATO és Ukrajna között, pedig Magyarország évek óta megakadályozta ezt.

Magyarország évek óta sikerrel blokkolta a NATO és Ukrajna miniszteri szintű találkozójának összehívását, de most Jens Stoltengberg főtitkár azt közölte Szijjártó Péterrel, hogy április elején tanácskozni fognak – írta az InfoStart a magyar külügyminisztert idézve.

„A NATO-ra értékközösségként is tekintünk” – mondta Szijjártó Péter, aki Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és az EU energiaügyekért felelős biztosával Kadri Simsonnal tárgyalt Brüsszelben.

A magyar külügyminiszter szerint a kormány fontosnak tartja, hogy a szervezet olyan államokkal építsen ki együttműködést, amelyek tiszteletben tartják a nemzeti közösségek jogait. Ukrajnát nem tartja ilyennek a magyar kormány, mert ott 2015 óta folyamatosan csorbítják ezen jogokat, a magyarokét is, ezért Magyarország az elmúlt években folyamatosan és sikeresen blokkolta a NATO-Ukrajna bizottság összehívását miniszteri szinten.

„A nemzetközi térben hatalmas nyomás van arra nézvést, hogy Magyarország adja fel a kárpátaljai nemzeti közösség védelmét, de a nemzetközi politikai vezetők közül ketten megértést tanúsítanak ez ügyben: Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjén kívül Jens Stoltenberg is, aki komolyan vette ezen aggodalmunkat. Neki köszönettel és tisztelettel tartozunk ezért. Ám a NATO-főtitkár most azt közölte, hogy különböző okok miatt

össze fogja hívni ezt az ülést az április 4–5-i NATO külügyminiszteri tanács alatt, dacára a magyar elutasító álláspontnak, és hogy a magyar fél azt gondolja, hogy csak egyhangú akarat esetén kerülhetne erre sor. 

Ez sérti a NATO egységét és az egységes akaratra vonatkozó eljárásrendet. Ugyanakkor nem tehetünk mást, tudomásul vesszük a főtitkár döntését” – mondta. Hozzátette: Stoltenberg ígéretet tett arra, hogy teret ad az ülésen a kisebbségvédelemmel kapcsolatos aggodalmaknak. „Az óceán mindkét partjáról” hatalmas a nyomás – tette hozzá Szijjártó Péter.


Nyitókép: Bús Csaba/MTI

#Belföld#orosz-ukrán háború#nato#blokkolás#találkozó

Címlapról ajánljuk