Belföld

Követelik a volt miniszterek, hogy azonnal szavazza meg a parlament a NATO bővítését

rtl.hurtl.hu

2023. március 20. 13:49

A V21 csoport nyílt levélben kérte a kormányt, hogy hajtson végre külpolitikai fordulatot, ítélje el az orosz agressziót, és hagyja végre békén a szövetségeseit.

Nyomatékosan kérjük, hogy az Országgyűlés haladéktalanul ratifikálja védelmi szövetségünk, a NATO kibővítését Svédországgal és Finnországgal 

– írta nyílt levelében a magyar értelmiségiekből álló V21 csoport. A levél aláírói – 

  • köztük Balázs Péter egykori EU-biztos, külügyminiszter; 
  • Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke; 
  • Bárándy Péter, korábbi igazságügyi minszter; 
  • Göncz Kinga, korábbi külügyminiszter
  • Jeszenszky Géza, szintén korábbi külügyminiszter 

– szerint a késlekedésnek nincs helye és indoka, a két belépő ország erősíti a NATO-t.

 

Az aláírók felszólították a kormányt, hogy „adjon ki világos állásfoglalást, amelyben megnevezi az orosz agresszort, és kinyilvánítja szolidaritását a megtámadott ukrán néppel. Csatlakozzon a szövetségeseinkhez, akik a tartós és igazságos béke érdekében azt követelik Oroszországtól, hogy vonuljon vissza az ukrán határok mögé.

Elvárjuk, hogy a kormány irányítása alatt álló médiumok felhagyjanak az orosz propaganda kritikátlan terjesztésével

 – írják.

A V21 a továbbiakban külpolitikai fordulatot sürgetett, úgy vélik, alapvető érdekünk, hogy helyreálljon a baráti, szövetségesi és bizalmi viszony a NATO és az Európai Unió tagállamaival, kiemelten az Egyesült Államokkal. „Be kell szüntetni a velük szemben ellenséges propagandát, és törekedni kell a fennálló konfliktusok, nézetkülönbségek mielőbbi közös rendezésére. Ez alapvető nemzeti érdek” – tették hozzá.

Nyitókép: Jeszenszky Géza korábbi washingtoni nagykövet, volt külügyminiszter beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének John Lukacs és az amerikai konzervativizmus című pódiumbeszélgetésén az egyetem John Lukacs termében 2022. november 21-én. Fotó: MTI/Mónus Márton.

#Belföld#nato#bővítés#csatlakozás#finnország#svédország#v21#miniszterek#jeszenszky géza#bod péter ákos

Címlapról ajánljuk