Belföld

Keményen beszólt Orbánék korábbi helyettes államtitkára: A Fidesz eltaktikázta magát

rtl.hurtl.hu

2023. március 20. 19:08

Prőhle Gergely szerint hiba volt hátat fordítani az Európai Néppártnak, és a 2024-es uniós elnökséget is nehéz lesz úgy vezetnie Magyarországnak, hogy a kormány folyamatosan a brüsszeli nomenklatúrát gyalázza.

A nemzet érdekérvényesítő képessége szempontjából döntő fontosságú, hogy Magyarország annak az Európai Néppártnak a tagja legyen, amely az Európai Parlamentben döntési helyzetben van – mondta a Magyar Hangnak Prőhle Gergely egykori berlini, majd berni nagykövet. 

Prőhle a fülkeforradalom utáni Orbán-kormányok közül kettőben is szerepet vállalt: 2010-től a Külügyminisztérium EU-s kétoldalú kapcsolatokért, sajtóért és kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára volt, 2014-től pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A jelenleg a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatójaként dolgozó diplomata szerint az az elképzelés, hogy Marine Le Pen és Salvini irányítják majd az Európai Parlamentet, meglehetősen naivnak bizonyult. 

Úgy véli, amikor a Fidesz kilépett a Néppártból, eltaktikázták magukat, de ő már látja a korrekciót Navracsics Tibor és Gulyás Gergely megszólalásaiban.

Arra is kitért, hogy a 2024-es uniós elnökséget is nehéz lesz úgy vezetnie Magyarországnak, hogy a kormány folyamatosan a brüsszeli nomenklatúrát gyalázza.

Nyitókép: Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója és a Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2023. február 10-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor.

#Belföld#Prőhle Gergely#fidesz#európai néppárt#navracsics tibor#gulyás gergely#brüsszel

Címlapról ajánljuk