Belföld

Rezsikutyák: így hívják az állatvédők azokat a kutyákat, akiket a gazdáik az anyagi helyzetük miatt vittek menhelyre

rtl.hurtl.hu

2023. március 19. 19:51

A menhelyek egyre rosszabb állapotban vannak, a támogatások pedig fogynak. 

Egyre nagyobb bajban vannak a hazai állatmenhelyek, miközben egyre több „rezsikutyát” kell befogadniuk – adta hírül az ATV

Egy bátonyterenyei menhely már kétségbeesetten kér segítséget ahhoz, hogy az állatokról gondoskodni tudjon. Az állatorvosi és egyéb költségeik miatt már jelentős tartozást halmoztak fel és élelmet is egyre nehezebben tudnak beszerezni.

Kacsák Márta, a menhely állatgondozója a jelenlegi helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy már az élelmet is nehezen tudják megvásárolni az állatoknak. „Tartozunk a kutyásboltnak, tartozásban vagyunk mindenhol” – mondta az ATV Híradónak. 

A Mancsmenedék Állatvédő Egyesület több mint 200 állatról, köztük kutyákról és macskákról gondoskodik. Sok segítőjük van, olyanok is, akik otthon őrzik a mentett állatokat. Mindennapi gondjaink az etetések. Táphiány van, mindenben hiányt szenvedünk. Eddig is támogatásokból tudtuk csak fenntartani az egyesületet. Sok támogatónk van, de csak minimális összeggel tudnak segíteni minket" – ezt már Bozó Brigitta, az egyesület elnöke mondta.

Nagy gondban van egy zalaegerszegi menhely is, bár ők szerencsésnek mondhatják még így is magukat, mivel külföldről kapnak annyi segítséget, hogy enni tudjanak adni az állatoknak. A Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület telepvezetője kiemelte, egyelőre stagnálnak, de a külföldi partnereik sokat segítenek, így ha nagyobb bajba is kerülnek, akkor talán az állatok élelmezése továbbra is meg lesz oldva.

Az adományokból egyértelműen látszik, hogy az embereknek nem nagyon van pénze, nem tudom, hogy meddig tartható fent ez az állapot

- mondta Abai Erika.

Az ATV Híradójában az is elhangzott, hogy az eddigi kóbor és balesetet szenvedett állatok mellett most megjelentek az álaltvédők által „rezsikutyának” nevezett ebek is. Ők azok az állatok, akiket gazdáik az anyagi helyzetük miatt már nem tudnak ellátni, nincs pénzük rá, így az állatmentőket hívják. 

Néhány héttel ezelőtt Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője volt a Reggeli vendége. A beszélgetés során szóba került, hogy a kutyaeledelek ára az elmúlt évben 63 százalékkal nőtt, de az állatorvosi költségeknél is brutális az áremelkedés. A szaporítótelepek viszont továbbra is ontják magukból a divatos fajtákat, miközben a menhelyek tele van keverék, vagy a divatból éppen kimenő kutyákkal:

Nyitókép: Illusztráció / Getty Images

#Belföld#rezsi#rezsikutya#rezsikutyák#állatvédők#menhely#kutya#állatok

Címlapról ajánljuk