Belföld

Súlyos betegség támadta meg Samut, a budapesti kiselefántot, transzfúzióval mentették meg az életét

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 18:30

Samu mostanra kiheverte a megrázkódtatásokat, gyógyultnak nyilvánították.

Óriási küzdelmet folytattak a budapesti állatkertben Samu, a kiselefánt életéért, 

aki mostanra teljesen felgyógyult. 

Az állatkert most egy kisfilmen mutatja be, hogyan sikerült legyőzni a kiselefánt szervezetét megtámadó kórt.

Az elefánt herpeszvírus okozta vérzéses megbetegedés a vadonban és az állatkertekben is komoly veszélyt jelent az ázsiai elefántokra. A budapesti elefántok közül ketten, az ötéves Arun és a csaknem kétéves Samu tartoznak a veszélyeztetett, egy és kilenc év közötti korosztályba, ezért náluk heti rendszerességgel végeznek szűrővizsgálatokat, éppen azzal a céllal, hogy a betegség kialakulását a lehető leghamarabb észleljék, még azelőtt, hogy a szemmel is jól látható klinikai tünetek megjelennének.


A január 9-i szűrővizsgálat eredményei Samu esetében azt mutatták, hogy nála megjelent ez a rettegett betegség. Az állatkert munkatársai haladéktalanul megkezdték a kiselefánt intenzív kezelését, ami a szájon át adható vírusellenes készítmények mellett transzfúzióból, vér- és vérplazma-átömlesztésből állt.

Az állatkart szerint Samu mostanra teljesen felépült a betegségből: minden vizsgálati eredmény ezt mutatja, és a gondozók a tréningek során is úgy tudnak együtt dolgozni vele, mint a betegség előtt. 

A sikerhez csapatmunka kellett, de az állatkert hozzátette, hogy nagyon sokat jelentett számukra az a rengeteg biztatás, amit Samu betegsége alatt szóban és írásban egyaránt kaptak. „Köszönetünket fejezzük ki azoknak is, akik szurkoltak, és lélekben velünk voltak ebben a nehéz időszakban!” – írták a honlapon

Nyitókép: Angele és Samu. MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#samu#elefánt#kiselefánt#budapest zoo#fővárosi állat- és növénykert#betegség

Címlapról ajánljuk