Belföld

Utolsó figyelmeztetést kapott Magyarország az Egyesült Államoktól – állítja Jeszenszky Géza

rtl.hurtl.hu

2023. március 11. 10:54

Szerinte még formálisan szövetségesek vagyunk, de az amerikai nagykövet szavait komolyan kellene venni. 

Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter és amerikai nagykövet szerint utolsó figyelmeztetésnek tekinthető, amire az amerikai nagykövet utalt legutóbbi Twitter-bejegyzésében – derült ki a Klubrádió Megbeszéljük című műsorából.

David Pressmann úgy fogalmazott:

Most, hogy a szomszédban háború dúl, itt az ideje, hogy egységesen és határozottan fellépjünk Putyin agressziójával szemben és kiálljunk a transzatlanti értékek mellett 

A Twitter-bejegyzésben a nagykövet azt köszönte meg, hogy Jeanne Shaheen amerikai szenátor szerint helyesen ítélte el Orbán Viktor autokratikus politikáját.

Jeszenszky Géza azt mondta, Magyarország kedvező helyzetbe jutott az EU és a NATO által, minden lehetőségünk megvan, amellyel a szomszédaink, sorstársaink jól is élnek, mi mégis kitáncolóban vagyunk ebből.

Szerinte megrázó, amire az amerikai nagykövet utal, utolsó figyelmeztetésnek tekinthető. 

Jelenleg még formálisan szövetségesek vagyunk, de azok a mondatok, amelyek magyar részről elhangzanak Amerikáról, szövetségessel szemben elfogadhatatlanok. Miközben a háborút indító agresszor Oroszországgal vagy akár Kínával szemben nincsenek ilyen kritikák – jegyezte meg. 

Nem tudom, hogy ez az utolsó figyelmeztetés hatni fog-e. Meghallani meghallják, az a kérdés, megértik-e, hogy mit jelent 

– fogalmazott.

Jeszenszky Géza azt mondta, az amerikai-magyar kapcsolatok befagyasztásának is hasonlóan súlyos következménye lenne, mint az EU-s pénzek és tudományos ösztöndíjak felfüggesztésének. Hozzátette: ha a magyar vezetés iránti bizalom megszűnik, akkor fontos információkat nem kap meg a kormányzat. „Ez beláthatatlan folyamat, a vége Putyin ölelő karja, ezt akarjuk, orosz vagy kínai típusú berendezkedést?” – vetette fel.

Nyitókép: Mónus Márton/MTI

#Belföld#egyesült államok#magyarország#orbán viktor#diplomácia#david pressman#nagykövet

Címlapról ajánljuk