Belföld

Kevesebb lombikkezelés sikeres, amióta a kormány átvette a meddőségi klinikákat

rtl.hurtl.hu

2023. március 10. 6:09

A valós adatok ráadásul még rosszabbak lehetnek, mint amit a statisztika mutat.

Milliárdokat öntött a meddőségi kezelésekbe, vagy más elnevezéssel asszisztált reprodukciós kezelésekbe a kormány, ennek ellenére mégsem javult, sokkal inkább csökkent a kezelések hatékonysága Magyarországon – írta a hvg.hu.

A hatékonyság ez esetben azt jelenti, hogy az összes elvégzett kezelésből hány gyermek született.

Az ezt alátámasztó adatokat maga Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hozta nyilvánosságra a DK-s Oláh Lajos kérdésére. A cikk szerint

  • jelenleg 12 állami intézményben lehet asszisztált reprodukciós kezeléseket igénybe venni az országban. Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) adatai szerint népességarányosan Európában az egyik legalacsonyabb szám, miközben egyre több pár küzd meddőséggel.
  • A kormány adatai szerint 2017 és 2019 között az évente elvégzett kezelések több mint 19 százalékából született gyermek, addig ez 2020-ban már csak 17,9 százalék volt, 2021-ben pedig még tovább csökkent 16,6 százalékra. A csökkenés ráadásul éppen akkor kezdődött, amikor államosították a piacot, és ingyenessé tették a kezeléseket.
  • Nagyjából 1500-2000 lombikbaba született az elmúlt években miközben a cél 3000 lett volna.
  • A statisztikák még rosszabbak lehetnek, az adatközlésnél ugyanis a beültetéseket vették alapul, de sok esetben a párok el sem jutnak eddig. Ennek megfelelően az arányok is sokkal rosszabbak, hiszen több kezelésre jut kevesebb sikeres kezelés. Az adatokat torzítja az is, ha ikrek születnek, hiszen akkor egy beültetésből lesz több gyerek.
  • Szakmai körökben felmerültek a csokkal kapcsolatos problémák is, egyre több helyről hallani ugyanis olyan párokról, akik esély nélkül kezeltetik magukat csak azért, hogy meddőségre hivatkozva ne kelljen visszafizetniük az állami támogatást.

Nyitókép: Jonas Gratzer / LightRocket / Getty Images

#Belföld#meddőség#lombikprogram#egészségügy#államosítás

Címlapról ajánljuk