Belföld

Nyomoz a rendőrség a Farkasréti temetőben feltűnt Szálasi-emlékmű miatt, ami a felállítója szerint nem is Szálasi-emlékmű

Mohos MátéMohos Máté

2023. március 9. 13:34

A hegyvidéki önkormányzat nem foglalkozik a Szálasi-emlékmű ügyével, amelyet egy szélsőjobboldali csoporthoz tartozó férfi állított a kerületben még februárban. A rendőrség nyomoz az ügyben, Szálasi ma élő rokonai is jelezték, hogy felháborítónak tartják a helyzetet. Az emlékmű felállítója viszont arról számolt be az rtl.hu-nak, hogy az emlékmű valójában nem emlékmű, a nyilaskeresztre hajazó szimbólumot pedig egy Vas megyei falu címeréből szedte.

„Felháborító és szomorú, hogy semmi sem történt egy hónap alatt. Sem az öcsém, sem én nem tudok mit kezdeni a helyzettel. Én azon csodálkozom, hogy azok, akiknek lenne lehetőségük, eddig semmit nem tettek” – mondta az rtl.hu-nak Szálasi Rudolf, Szálasi Ferenc nyilas vezér unokaöccse arról, hogy a kivégzett „nemzetvezető” feleségének sírját emlékművé alakították át.

Először a Mérce számolt be arról, hogy Szálasi özvegyének sírjára a közelmúltban végzett átalakítás során felkerült a „Szálasi Ferenc emlékére” felirat, a politikus fényképe, valamint egy nyilaskeresztre hasonlító szimbólum is. Ezeket az átalakításokat saját bevallása szerint a sír új rendelkezője, a Szálasit dicsőítő  Magyarelvű Mozgalom vezetője végezte el.

A pénzt minderre a Facebookon gyűjtötték össze két hónap alatt, ebből 2021-ben előbb a sírt hozták helyre, majd átalakították a jelenlegi formájára – írják a cikkben. Az aktivista úgy válhatott rendelkezővé, hogy a sír bérleti joga korábban lejárt, amit egy sírra kiragasztott matricáról tudhatott meg. Ezután megváltotta a sírhelyet, és innentől  ő gyakorolhatja a rendelkezési jogot a sír felett. 

A felújított síron ráadásul az özvegy nevét is elírták: Lucz Gizella helyett Lutz Gizellának betűzték. 

(A nő nevét elég gyakran írják le helytelenül, azonban a Szálasi életét a nyolcvanas évek óta kutató Karsai László történész, holokausztkutató emlékeztet: számtalan aláírása tanúsítja, hogy a cz-s a helyes írásmód.)

Szálasi Rudolf korábban testvérével közös nyilatkozatában azt írta: „felháborodással értesültünk Lucz Gizella sírjának nyilaskeresztes emlékhellyé torzításáról”. Hozzátették: „Felszólítjuk az illetékeseket a nyilaskereszt sürgős levételére a sírkőről, valamint nagybátyánk fényképének eltávolítására. A számunkra ismeretlen elkövetőt pedig arra szólítjuk fel, hogy hagyja békében nyugodni Lucz (Lutz) Gizellát, aki szenvedett még az életében eleget”.

Az rtl.hu a rendőrségtől megtudta, hogy tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen. Hegyvidék önkormányzatától is kértünk állásfoglalást az ügyben – azonban nem kaptunk. 

Az emlékmű felállítója, Papp Tibor Károly pedig kérdésünkre válaszolva közölte, hogy nem is emlékmű az emlékmű, „Szálasi Ferenc emlékére” felirat pedig azért került fel, mert „Gizella asszony 18 évig várt, hogy feleségül mehessen Szálasihoz, majd a Nemzetvezető kivégzése után újabb 46 évet várt hűségesen arra, hogy a túlvilágon ismét együtt lehessenek”.

A rendőrség nyomoz, a helyi önkormányzat nem zavartatja magát a Farkasréti temetőben feltűnt Szálasi-emlékmű miatt, ami a felállítója szerint nem is Szálasi-emlékmű
Fotó: Fazekas Lázár Benjámin / Mérce

„Ha nem lenne felháborító, nevetséges lenne”

„Törvénytelen és szabályszegő, hogy egy közterületen” ilyen emlékmű létesülhet, mondta az rtl.hu-nak Karsai László történész, aki érthetetlennek tartja, hogy bárki engedélyt kapott ilyesmire, hiszen itt a Nemzeti Örökség Intézetének engedélye kell ahhoz, hogy akár egy betűt is újrafessenek a sírokon. Hozzátette, hogy Szálasit törvényes módon ítélték el bűneiért, éppen ezért is méltatlan neki ilyen emléket állítani.

A történész értetlenkedik, hogy ki lehet ma Magyarországon vagy Európában az, aki tud bármit Szálasiról, és a „túl sokat szenvedett Lucz Gizi emlékét meggyalázva ezt megteszi… Hát remeg a felháborodástól a hangom”. Ő korábban már leírta, hogy Lucz azért volt teljesen ártatlan, mert a népbíráskodásról szóló törvény – amely alapján Szálasit elítélték –, kimondja, hogy azokat lehet elítélni, akik a nyilas mozgalom hatalomra jutását segítették elő. Szálasi pedig teljesen elzárta feleségét a politikától, „nem engedett neki mozgalmi tevékenységet folytatni. Úgy raboskodott hosszú éveken keresztül, hogy semmiféle érdemi vádat nem tudtak felhozni ellene azon kívül, hogy szerette Szálasit”.

Szálasi Rudolfhoz hasonlóan Karsai azt is felháborítónak tartja, hogy egy hónapig semmilyen konkrét intézkedés nem történt az emlékmű eltávolítására. „Hogy ezt másnap nem lehetett a helyéből kiforgatni és a földdel egyenlővé tenni, ezt én nem értem. 

Ha egy kultúrállamban egy ilyet valaki el merészelne követni, olyan büntetést kapna a nyakába, hogy az unokái is fizethetnék, és eltüntetnék az emlékművet. 

A rendőrség nyomoz, a helyi önkormányzat nem zavartatja magát a Farkasréti temetőben feltűnt Szálasi-emlékmű miatt, ami a felállítója szerint nem is Szálasi-emlékmű
Karsai László. Fotó:  Kovács Attila / MTI

A Magyarelvű Mozgalom emailcímén keresztül elért Papp Tibor Károly az rtl.hu-nak megerősítette, hogy magánszemélyként ő a sír rendelkezője. Arról beszélt, hogy az emlékművet közadakozásból állította fel, ő maga nagyjából hatvanezer forintot költött rá. Azt írta (betűhíven idézzük): 

Nincs »Szálasi-emlékmű« a Farkasréti temetőben. A kérdéses sír Lutz Ferencné és leányai nyughelye, amire egyrészt azért került fel a »Szálasi Ferenc emlékére« felirat, mert a Nemzetvezető ismeretlen helyen nyugszik, de a felesége, Lutz Gizella ott van eltemetve. Gizella asszony 18 évig várt, hogy feleségül mehessen Szálasihoz, majd a Nemzetvezető kivégzése után újabb 46 évet várt hűségesen arra, hogy a túlvilágon ismét együtt lehessenek. 

Nem ment újra férjhez és nem létesített szerelmi viszonyt senkivel. Ezért övezi tisztelet és szeretet az emlékét a köreinkben, és ez a másik ok, hogy Szálasi Ferenc neve felkerült a síremlékre” – írta.

Papp a síremléket ért kritikákat felháborítónak tartja, illetve felszólalt az ellen is, hogy „egyes szélsőbaloldali aktivisták évek óta eljárnak Lutz Ferencné és leányai sírjához gyalázkodni, lopni és rongálni”. Az ő álláspontjuk az, hogy a „halottakat hagyni kell békében nyugodni”, ők ezért sem járnak kommunista vezetők sírjához, akik szerint „jócskán túlszárnyalták Szálasi Ferenc hivatalos álláspont szerinti bűneit”.

És hogy személy szerint Szálasiról mit gondol? 

Szálasi Ferenc a Hungarizmusban olyan örök igazságokat fogalmazott meg, amikkel minden jóakaratú ember egyetért. 

Még olyan »sztártörténészek«, mint Ungváry és Karsai is nyilatkoztak már úgy, hogy Szálasi történelmi szerepét át kell értékelni, mert azoknak a közhelyeknek nagy része, amiket a kommunista rendszerben ráaggattak, nem felel meg a történelmi tényeknek” – fogalmazott a sír gondozója.

Azt is elmondta, hogy mozgalmuk nem szervez megemlékezéseket, „aktivistáink magánemberként vesznek részt a számukra rokonszenves szervezetek rendezvényein”. Így az emlékműhöz sem terveznek semmilyen eseményt. A sírral kapcsolatos hivatalos ügyeket szintén magánemberként szervezi, állítja, hogy a mozgalomnak ehhez nincs semmi köze.

A nyilaskeresztre erősen hajazó szimbólumról pedig azt írta:

A síremléken semmilyen formában nem szerepel a Nyilaskereszt. A rajta szereplő vallási jelképet Táplánszentkereszt hivatalos címeréből vettem át.

(Táplánszentkereszt egy kis falu Vas megyében, Szombathely közelében. Nem tudni arról, hogy bármilyen köze is lenne Szálasihoz, vagy a Lucz családhoz.)

A rendőrség nyomoz, a helyi önkormányzat nem zavartatja magát a Farkasréti temetőben feltűnt Szálasi-emlékmű miatt, ami a felállítója szerint nem is Szálasi-emlékmű
Táplánszentkereszt címere és a sír. Fotó: Mérce / Fazekas Lázár Benjámin

Milyen lépések történtek eddig?

Az rtl.hu az ügyben megkereste Hegyvidék önkormányzatát, amelyet az a Pokorni Zoltán vezet polgármesterként, aki korábban levetette saját, nyilas gyilkos nagyapja nevét egy második világháborús emlékműről. Megkérdeztük tőlük, hogy a kerület tesz-e konkrét intézkedéseket a Szálasi-emlékhely eltávolítására, illetve hogy mi a véleményük annak felállításáról. 

A sajtóosztály válaszában nem határolódott el az emlékműtől és azok építőitől. Ezt még Szálasi Rudolf is „furcsának” tartja. Mindössze azt írták az önkormányzattól, hogy „a területhez, a temetőben felállított sírhelyekhez a Hegyvidéki Önkormányzatnak nincs köze”.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságot is megkérdeztük az ügyről. Ők azt válaszolták: „az ügyben 2023. február 28-án a BRFK XII. Kerületi Rendőrkapitánysága önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Adatgyűjtés van folyamatban, gyanúsítotti kihallgatás nem történt.” 

Más forrásból úgy értesültünk, hogy már járt is nyomozó a sírnál, hogy szemrevételezze a helyszínt.

Korábban a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatalhoz (NÖRI) is érkezett egy bejelentés, amiben azt kérték, hogy a hivatal vegye magához a Lucz-sír gondozási jogát. A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság azonban egyhangúan úgy döntött, hogy nincs hatásköre az ügyben.

Konkrét lépést eddig csak a temető fenntartója, a Budapesti Temetkezési Intézet tett. Ők az eredeti mércés cikk megjelenése után a rendelkezési jogot gyakorló személynek elküldték „a sírfelirat eltávolítására vonatkozó, a jogszabályi környezetből következő álláspontunkat tükröző felszólító levelünket. Az intézkedésre Társaságunk 30 napos határidőt szabott meg, mely még nem telt le.” Itt tehát nem magának a sírkőnek a lebontásáról, csak Szálasi nevének levételéről van szó, hiszen egy síron csak annak a nevét lehet feltüntetni, akit ott temettek el, vagy ott fognak eltemetni.

Ezt a felszólítást Karácsony Gergely főpolgármester személyes utasítására küldték el. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban azt nyilatkozta: „A főpolgármester személyes meggyőződése, és ebben osztom álláspontját, hogy a sírjelen a »Szálasi Ferenc emlékére« felirat” nemcsak nem illik oda, de közízlést is sérti.

Azonban ez nem hatóságilag kötelezi a sír gondozóját, hogy távolítsa el a nevet. Amennyiben Papp Károly Tibor nem tesz eleget a felszólításnak, hosszabb jogi huzavona veheti kezdetét, amelynek során akár a Magyar Tudományos Akadémiától is szakvéleményt kérhetnek, illetve a hatóságokat is bevonhatják.

Az emlékmű így valószínűleg még mindig a helyén lesz március 12-én, azaz Szálasi felakasztásának évfordulóján. 

Eszes Beáta levéltári kutató – aki a NÖRI-nek is bejelentést tett – emlékeztet arra, hogy ezen a napon minden évben megemlékezést rendeznek egyes szélsőjobboldali csoportok az Új Köztemetőben, egy Szálasinak tulajdonított sírnál. Szerinte félő, hogy idén „ugyanez a veszély fennáll a kipécézett Lucz-sírnál is”.

Az ügyben közvetlenül is megkerestük a Farkasréti Temetőt, ám ők nem válaszoltak levelünkre, ahogy korábban Eszes Beáta megkeresésére sem.

Nyitókép: Mérce / Fazekas Lázár Benjámin

#Belföld#szálasi ferenc#emlékmű#farkasréti temető#karsai lászló#szélsőjobb#nyilas#megemlékezés#nyomozás#ma

Címlapról ajánljuk