Belföld

Felfedte a Facebook és a Google, hogy hány tartalmat töröltek Magyarországon álhírterjesztés miatt

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 14:57

Az Instagram és a TikTok is közölt számokat, a Twitter azonban értékelhetetlen jelentést adott le.

Először fedték fel a techóriások, hogy hány tartalmat töröltek Magyarországon álhírterjesztés miatt, írja a Lakmusz. A tényellenőrző portál szerint a Twitter értékelhetetlen jelentést adott le, a Facebook, az Instagram, a TikTok és a Google azonban közölt konkrét számokat.

A jelentések a résztvevők által fenntartott, átláthatósági központnak nevezett honlapra kerültek fel. Ezekből az adatokból a következők derültek ki:

  • A Facebook és az Instagram csak százas nagyságrendben törölt posztokat, de közel félmillió posztnál jelezték, hogy tényellenőrző szerkesztőségek problémásnak találták a tartalmat.
  • A figyelmeztetés elolvasása után a Facebook-felhasználók 25, az Instagram-használók 38 százaléka nem osztotta tovább az ellenőrzött tartalmat.
  • Magyarországon kevesebb posztot töröltek annál, ami pusztán az ország méretéből következne.
  • A dezinformáció miatt törölt magyar TikTok-videókat a törlés pillanatáig több mint 5,5 millióan látták. Magyarországon összesen 202 videót töröltek.
  • Magyarországon európai összehasonlításban elterjedtek voltak a politikai hirdetések a Facebookon és a Google hirdetési felületein is.
  • A YouTube-ról a Google nagyjából 110 videót törölt, és a cég 29 957 weboldalt blokkolt.

A dezinformáció elleni fellépésre vonatkozó gyakorlati kódexet maguk az aláíró cégek és szervezetek alkották meg, de az Európai Bizottság adott hozzá iránymutatásokat, és a Bizottság benne van a kódex végrehajtását nyomon követő munkacsoportban is. A kódex összesen 44 vállalást tartalmaz az álhírek megfékezésére.

Nyitókép: Pixabay

#Belföld#álhír#google#facebook#instagram#tiktok#törlés#figyelmeztetés#tényellenőrzés

Címlapról ajánljuk