Belföld

Videó: ott sem engedte kérdezni az RTL riporterét a parlamenti teremőr, ahol eddig lehetett

rtl.hurtl.hu

2023. március 8. 14:10

Munkatársunk ott kérdezte volna a fideszes Zsigmond Barna Pált, ahol az elmúlt hónapokban még gond nélkül elkészülhettek az interjúk. Kedden azonban közbelépett a parlamenti őr.

Tárkányi Zsolt, az RTL Híradó riportere a külügyi bizottság keddi ülése után szerette volna a munkáját végezni: interjúkat készíteni bizottsági tagokkal úgy, ahogy erre számos esetben volt már példa az elmúlt hónapokban is. 

Kedden azonban a parlamenti teremőr váratlanul közbelépett: figyelmeztette kollégánkat, hogy nem készíthetők interjúk, majd amikor a riporter felvetette, hogy az interjúalanyok beleegyezésének függvényében mégis elkészítené az interjúkat, a teremőr közé és a bizottság fideszes tagja, Zsigmond Barna Pál közé lépett.

Később a Parlamenti Sajtóirodából azt mondták riporterünknek, hogy a bizottsági ülésteremnek csak az előterében lehet interjúzni (ennek a teremnek azonban ilyen előtere nem volt). A Híradó munkatársa azzal érvelt, hogy rendszeresen készít interjúkat ilyen adottságú bizottsági termekben még fideszes politikusokkal, államtitkárokkal, miniszterekkel is. Erre az a válasz érkezett, hogy a bizottság elnöke felülírhatja a szabályokat. Az ellenzéki politikusok esetében pedig azért készülhettek interjúk ugyanebben a teremben, mert – bár az is szabálytalan – azokban az esetekben elnézőbbek a teremőrök.

A történtekből úgy tűnik, hogy a parlamenti tudósítás szabályait – amelyek amúgy is jelentősen korlátozzák a riporteri munkát –, következetlenül, ad hoc jelleggel tartják be a gyakorlatban. Ezt mutatja az is, hogy egy másik bizottság ülésén Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár ugyanilyen szituációban gond nélkül nyilatkozott munkatársunknak. 

 

#Belföld#Videó#politika#parlament#bizottság#ülés#interjú#külügyi bizottság#Híradó#ma

Címlapról ajánljuk