Belföld

Kásler Miklós lesz a Magyarságkutató Intézet főigazgatója

rtl.hurtl.hu

2023. március 7. 20:43

Jövő héttől veszi át az intézet vezetését.

Március 13-tól Kásler Miklós veszi át a Magyarságkutató Intézet vezetését, írja a Magyar Nemzet. A bejelentésről Csák János miniszter is közzétett egy videót. A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleményében emlékeztetett, hogy még EMMI-miniszterként maga Kásler alapította az intézetet.

Kásler a poszton Horváth-Lugossy Gábort váltja. Kásler szerint az elmúlt években „a kutatók eredményei nagyon figyelemreméltók, helyenként világszínvonalúak” voltak. Az intézet rakta össze Mátyás király holttestét, és készített kétes minőségű animációs filmet a pozsonyi csatáról is.

Kásler a lapnak azt mondta, hogy terve az, hogy erősítse az intézet tudományos profilját. Az archeogenetika és a régészet mellett a klasszika–filológia, a nyelvészet, a zenei kutatások területén, amelyek kevésbé látványosak, de rendkívül lényeges területek” – mondta a volt miniszter.

Azt is elmondta: „Értelemszerűen a finnugor nyelvekkel kapcsolatos kutatásokat is, például a Turkui Egyetemmel, lehetne folytatni”. Korábban arról írtunk, hogy a tisztségváltás hátterében hatalmi harc lehetett.

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#kásler miklós#Magyarságkutató Intézet#főigazgató

Címlapról ajánljuk