Belföld

A kormány tervei szerint be lehetne panaszolni azt, aki veszélyezteti a „magyar életmódot”

rtl.hurtl.hu

2023. március 3. 7:54

Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy milyen büntetés lesz kiszabható.

A kormány újraírná azt a törvényt, ami alapján most is bárki panaszt vagy közérdekű bejelentést tehet az állami és helyi önkormányzati szerveknél, ha egyéni jog- vagy érdeksérelmet tapasztal, vagy olyasmit észlel, aminek az orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja, írja a 444.hu.

A kormány keddi javaslata szerint visszaélés-bejelentési rendszer az uniós irányelvek mellett tartalmazni fog egy harmadik fejezetet, aminek a címe:

Az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújtható bejelentések

Mik tartoznak ide?

  • Ha valaki kétségbe vonja, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők.
  • Ha valaki az örmények ellen próbál uszítani.
  • Ha valaki tagadja a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúrák bűneit, vagy esetleg akadályozza a nemzeti jelképek tiszteletét és használatát.
  • Ha valaki kétségbe vonja a házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepét vagy a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelem és gondoskodás, valamint születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát.

Azt sajnos egyelőre nem tudni, hogy utóbbi pontosan mit jelent, hogyan érdemes értelmezni. A lap cikke szerint ezek a passzusok 2020-ban kerültek be az Alaptörvénybe, amire alapozva aztán a Fidesz egy érvénytelen népszavazásba torkolló genderkampányt húzott fel.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen büntetést kaphat az, aki kétségbe vonja a házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepét.

Nyitókép: Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond Az Élysée-szerződés hatvan év távlatából című konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2023. február 10-én. –Fotó: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#magyar életmód#panasz#jogsérelem#módosítás#magyar kormány

Címlapról ajánljuk