Belföld

„Orbán politikája fekete foltként marad meg a magyar állam becsületén” – Zelenszkij tanácsadója üzent a magyaroknak

rtl.hurtl.hu

2023. március 2. 7:45

Mihajlo Podoljak szerint Orbán vagy nem ismeri ki magát a geopolitikában, vagy cinikus.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán államfő tanácsadója interjút adott a hvg360-nak.  Arra a kérdésre, hogy milyen alkut lehetne kötni Moszkvával, hiszen vannak, akik kompromisszumos megoldást sürgetnek, Podoljak így válaszolt:

Hogyan lehet kompromisszumot kötni azzal, aki tömeggyilkosságokat követett el a megszállt területeken? Milyen kompromisszumról lehet szó? Olyanról, amelyben az egy éve védekező társadalom azt mondja, ennyi áldozat után odaadja területei egy részét a gyilkosnak csak azért, hogy az megígérje, nem öl meg több embert? Ez elfogadhatatlan.

Podoljak elmondta, milyen feltételek teljesítésére van szükség a háború befejezéséhez: „Az Ukrajnába betört orosz erőket – akár önként, akár kényszer hatására – vonják ki valamennyi megszállt területről, beleértve a 2014-ben elfoglalt Krímet és a Donyec-medencét”.

Mint mondja, ezek után megkezdődhet a tárgyalási folyamat, amelynek részeként létre kell hozni egy demilitarizált övezetet, amivel meg lehet előzni egy újabb orosz betörést. Meg kell határozni továbbá az Oroszország által fizetendő kártérítés összegét és annak teljesítési módját. Valamint Moszkvának bele kell egyeznie abba, hogy a háborús bűnösöket kiadják egy nemzetközi törvényszéknek.

Orbán Viktor tűzszünetet és tárgyalásokat szorgalmazó politikájáról elmondta:

A budapesti vezetés olyan elavult és az ország nemzetközi megítélésének súlyos károkat okozó politikát folytat, amely történelmi távlatokban fekete foltként marad meg a magyar állam becsületén.

Podoljak szerint „Orbán javaslatai azt mutatják, hogy egyáltalán nem ismeri ki magát a geopolitikában, és nem tudja, mi az a háború. Ha pedig tudja, akkor cinikusan viselkedik.”

Nyitókép: Kyodo News via Getty Images

#Belföld#Volodimir Zelenszkij#orosz-ukrán háború#mihajlo podoljak

Címlapról ajánljuk